DEKODIRANA CRNA KUTIJA, SENZORI ZA BRZINU BILI ZALEĐENI: Pad ruskog putničkog aviona greška pilota?

DEKODIRANA CRNA KUTIJA, SENZORI ZA BRZINU BILI ZALEĐENI: Pad ruskog putničkog aviona greška pilota?

Foto: Beta/Russian Ministry for Emergency Situations photo


Senzori za brzinu, koji su se zaledili, verovatan su uzrok pada ruskog putničkog aviona u kom se nalazila 71 osoba, prenose svetski mediji.
Istražitelji su saopštili da je pad aviona možda uzrokovan greškom pilota, koji pred poletanje nisu aktivirali grejanje opreme za merenje pritiska, što je rezultiralo pogrešnim podacima o brzini letenja.

Nakon analiziranja crne kutije sa podacima o letu aviona, Međudržavni komitet za vazduhoplovstvo saopštio je danas da je do pada letelice u nedelju došlo pošto su piloti videli različite podatke na dva indikatora brzine aviona, prenosi AP.

Do pogrešnih podataka o brzini došlo jer su piloti, pre poletanja, propustili da stave u pogon sistem za grejanje opreme za merenje pritiska.

Kako navodi Sputnjik, komisija je navela da je “posebna situacija” počela da se razvija oko 2 minuta i 30 sekundi nakon poletanja na nadmorskoj visini od oko 1.300 metara i kalibrisane brzine od 465-470 kilometara na sat, kada su počela da se pojavljuju odstupanja u brzinama očitavanja sa MVP1 (modula vazdušnih parametara) (PPD1) levog pilota i MVP3 (PPD3, rezervni).

“Preliminarna analiza registrovanih informacija, kao i analiza sličnih slučajeva koji su se desili u prošlosti, omogućavaju da se pretpostavi da bi faktor razvoja posebne situacije tokom leta mogli da budu netačni podaci o brzini leta na indikatorima pilota, što je, sa svoje strane, očigledno povezano sa zamrzavanjem PPD (prijemnika punog pritiska) dok su sistemi za njihovo grejanje bili iskljuceni”, navodi se u saopštenju.

Avion An-148 “Saratovskih avijalinija”, koji je leteo na liniji Moskva-Orsk, srušio se u nedelju nekoliko minuta nakon poletanja sa aerodroma “Domodedovo”. U avionu se nalazilo 65 putnika i šest clanova posade i svi su poginuli.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar