JUNKER ZAPRETIO: Velika Britanija će zažaliti zbog Bregzita

JUNKER ZAPRETIO: Velika Britanija će zažaliti zbog Bregzita

Foto: Printscreen Youtube


Velika Britanija zažaliće svoju odluku da napusti Evropsku Uniju, upozorio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Obraćajući se Evropskom parlamentu, Junker je pomenuo da je datum izlaska Velike Britanije zakazan za 29. mart 2019. godine, što je pokrenulo aplauz i uzvike odobrenja među evroskeptičnim članovima parlamenta.

“Doći će vreme kada ćete zažaliti svoju odluku”, oštro je odgovorio Junker i izrazio strah da će građani EU snositi velike posledice.

Pozvao je Terezu Mej, britansku premijerku, da što pre jasno predstavi kako Britanija vidi svoj budući odnos sa EU i reši problem granice sa Severnom Irskom.

Najdžel Faradž, bivši predsednik Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), preporučio je premijerki  da u pregovorima sa EU primerni pristup Donalda Trampa i odbije period tranzicije jer je, kako kaže, Velika Britanija glasala da “napusti tu organizaciju, njihovu carinsku politiku i jedinstveno tržište”. Takođe je naglasio da će britanske vlasti, kada dobiju samostalnsot, sklopiti ugovor o trgovini sa SAD za samo 48 sati.

“Ostanite jaki u borbi protiv Evropske Komisije i njihovih siledžija”, poručio je Faradž.

Ostali članovi UKIP-a ocenili su da Evropska Komisija od Britanije traži “nezuslovnu predaju” u pregovorima, koju oni neće dopustiti, i izrazili nezadovoljstvo jer Parlament ne ceni dovoljno njihovo tržište, ko je će, kako kažu, posle Bregzita biti veće od kineskog i američkog.

Gaj Verhofštat, predstavnik Bregzita u parlamentu, rekao je da Britanija mora da prevaziđe “slogane i izreke” i da su njihovi pregovori o pravima građana nakon napuštanja veoma uspešni.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar