KINEZI POPUŠTAJU POD PRITISKOM: Odložen samit sa zemljama Istočne Evrope?!

KINEZI POPUŠTAJU POD PRITISKOM: Odložen samit sa zemljama Istočne Evrope?!

Foto: Printscreen Youtube


Kineske vlasti razmatraju da prorede samite sa zemljama Istočne Evrope, zbog optužbi sa Zapada da se time kontinent deli na dva dela, tvrde evropske diplomate.

Kako kažu, postoje sumnje da će Kina odložiti godišnji Samit “16+1”, koji je zakazan za Sofiju, i od sada ga zakazivati svake druge godine. Ova iznenadna promena dešava se u trenutku kada Evropska Unija razmatra uvođenje strože kontrole nad kineskom kupovinom evropskih kompanija, a postoje i naznake da Peking vidi Samit kao prepreku u ostvarivanju većih ekonomskih ciljeva koje Kina ima u Evropi.

Sastanci Kine sa evropskim zemljama postali su napeti poslednjih godina, pogotovo kada nisu uspeli da dođu do dogovora oko trgovine preko Južnokineskog mora, koje Kina, prema mišljenju mnogih, bespravno kontroliše.

Prvi Samit Kine i zemalja Centralne i Istocne Evrope održan je 2012. godine u Varšavi i od tada se uspešno održava svake godine, ali diplomate Zapadne Evrope nisu propuštale priliku da iskažu nezadovoljnstvo poslovima koji se tamo ugovaraju, jer se, kako tvrde, sporo sprovode.

“Format kao što je 16+1 neće izumreti, ali verovatno će izgubiti na značaju. Verovatno će preći u oblik bilateralnih sastanaka”, rekao je jedan od visokih zvaničnika EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je prošlog meseca države EU koje učestvuju u projektima koje vodi kineska vlada da ne krše zajedničku spoljnu politiku.

Kinesko ministarstvo odbilo je da komentariše sumnje, a Bugari tvrde da datum ovogodišnjeg Samita nije zakazan.

Šta Samit znači za zemlje Istočne Evrope

Pored Kine, na godišnjem Samitu učestvuje 11 zemalja EU, ali i zemlje koje nisu članice, kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora, koje su koristile tu priliku da privuku kineske investicije u puteve, pruge, fabrike i druge projekte.

Najviše entuzijazma za kineski kapital pokazale su Srbija i Mađarska.

“Treba nam kapital da gradimo puteve i gasovode. Ako Evropska Unija ne može da nam da kapital, jednostavno ćemo ga naći u Kini”, izjavio je početkom godine mađarski premijer Viktor Orban.

Ipak, nisu sve zemlje Istočne Evrope zadovoljne poslovanjem sa Kinom. Poljski zvaničnici požalili su se na spor proces izvršavanja poslova Kinom, njihove stroge zahteve i nepovoljne ugovore.
“Oni kažu: Mi vam dajemo novac – mi kontrolišemo sve”, izjavio je izvor blizak poljskoj vladi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar