KO JE KRVAVA ĐINA PRVA ŽENA NA ČELU CIA: Nova direktorka je stručnjak za mučenje, od nje je i Al Kaida drhtala

KO JE KRVAVA ĐINA PRVA ŽENA NA ČELU CIA: Nova direktorka je stručnjak za mučenje, od nje je i Al Kaida drhtala

Foto: Printscreen Youtube


Američki predsednik Donald Tramp izabrao je juče Đinu Haspel, sadašnju zamenicu direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) da zameni Majka Pompea na čelu te agencije. Ako senat odobri tu odluku, Đina Haspel biće prva žena direktor CIA.

Haspelova je imala dugu i nagrađivanu karijeru kao operativac CIA, ali je godinama prate kontraverze kakve često more članove američkih obaveštajnih službi.

Naime, 2002. godine bila je među agentima CIA koji su bili prisutni tokom saslušanja Abua Zubejde, osumnjičenog da je pripadnik Al Kaide, koji u jednom trenutku stravičnog mučenja nije pokazivao znake života i bio reanimiran. Prema izveštaju, bio je mučen u 83 navrata, a pušten je iz pritvora slep na jedno oko. Ovakva ispitivanja, kao i brojna kidnapovanja i tajna izručenja drugim obaveštajnim službama, CIA je radila prema tajnom programu “Hvatanje, pritvaranje i ispitivanje” (RDI), a Haspelova je sve vreme bila dikretno uključena u to.

Foto: Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

Od 2003. do 2005. godine, Hospelova je bila nadzornik tajnog programa CIA tokom kojeg su desetine osumnjičenih za terorizam bili podvrgnuti mučenju, uključujući uskraćivanje sna, zatvaranje u mrtvačke sanduke i polivanje vodom sa platnom preko lica, široko poznato kao “waterboarding”. Snimci spornih ispitivanja uništeni su 2005. po njenom nalogu, tvrdi tadašnji direktor CIA Hoze Rodrigez, a tajne zatvore ukinuo je Barak Obama 2009. godine.

Američka javnost izrazila je brigu da kontraverzna nova direktorka, zbog svoje pozicije, nikada neće odgovarati za zločine za koje je osumnjičena, a brojni članovi Senata uputili su Trampu protestna pisma.

“Na lidersko mesto postavljate osobu koja je bez dileme bila umešana u illegalan program”, rekao je Sifton, visoki zvaničnik američke nevladine organizacije “Human Rights Watch”, koja se bavi zaštitom ljudskih prava.

Kada se Obama uselio u Belu kuću 2009. godine, rekao je da neće pokretati postupke protiv osoba uključenih u program ilegalnog saslušavanja. Obama je tada govorio da želi da gleda u budućnost, a ne u prošlost. Sa mogućnošću da se program mučenja obnovi, američka javnost se pita da li on žali zbog takve odluke.

Tokom predsedničke kampanje 2016. godine, Donald Trampo tvrdio je da mučenje zatvorenika, i pored svih dokaza, daje dobre rezultate i obećavao da će vratiti praksu mučenja vodom. Njegovu odluku da Haspelova bude nova direktorka CIA mnogi vide kao ispunjavanje takvih namera.

Đinin život ispočetka

Đina Čeri Haspel rođena je 1956. i o njenom privatnom životu je poznat mali broj informacija. Priključila se CIA 1985. i većinu karijere je provela na tajnim zadacima širom sveta. Bila je direktorka više različitih sekcija te agencije i, tokom godina, zaradila među kolegama nadimak “Krvava Đina”. Njena uspešna karijera je poljuljana 2005. zbog optužbi o uništavanju snimaka mučenja, ali nikada nije osuđena zbog toga. Početkom 2017. Tramp je postavio Haspelovu na mesto zamenika direktora CIA.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar