LAZANSKI O TOME KAKO SEVERNA KOREJA GLEDA NA SRBIJU: Znaju za Novaka Đokovića, Tita, ali nam zameraju što smo u UN glasali protiv njih o stanju ljudskih prava

LAZANSKI O TOME KAKO SEVERNA KOREJA GLEDA NA SRBIJU: Znaju za Novaka Đokovića, Tita, ali nam zameraju što smo u UN glasali protiv njih o stanju ljudskih prava

Foto Printscreen Youtube/nknewsorg


Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski proveo je osam dana u Severnoj Koreji i imao prilike da se uveri da stanje u toj zemlji nije baš onakvo kako se opisuje u zapadnim medijima. Srbiju, kako kaže za Sputnjik, simpatišu, čuli su za Đokovića, Tita, a Srbiju doživljavaju kao Jugoslaviju. Međutim, ne opravdavaju neke diplomatske poteze Srbije u međunarodnim institucijama.

Lazanski se osvrnuo na to koliko u Severnoj Koreji znaju o Srbiji, ali i šta joj u međunarodnoj politici zameraju.

„Znaju za Novaka Đokovića, da smo u košarci dobri. Za Tita svi znaju. Srbiju doživljavaju kao Jugoslaviju. O Beogradu imaju lepo mišljenje. Nedavno su na televiziji prenosili utakmicu naše reprezentacije“, rekao je Lazanski, ali je dodao i da su uvređeni što je Srbija u UN glasala za rezoluciju koja osuđuje ljudska prava u Severnoj Koreji, dok su oni bili protiv toga da Kosovo dobije status člana u Unesku.

Kad je bilo glasanje za ulazak Kosova u Unesko, podseća Lazanski, tri glasa su bila odlučujuća da Kosovo ne dobije status člana: glas Srbije, Sirije i treća je bila Severna Koreja.

„Barem ste mogli da izađete iz sale kad je bilo glasanje o ljudskim pravima, niste morali da glasate protiv nas“, prenosi Lazanski reči zamenika ministra spoljnih poslova Severne Koreje sa kojim je razgovarao.

On je naveo da je diplomatski pokušao da mu objasni da bi rezultat glasanja bio isti i da je Srbija glasala protiv rezolucije, ali da bi u tom slučaju nanela veliku štetu sebi, jer bi usledio određeni pritisak Zapada i neke reperkusije.

„Međutim, oni kažu: ’Važan je princip, da se postavite principijelno.‘ Teško je bilo objašnjavati dalje. Jasan je bio njegov stav, a jasan je bio i moj. Prešli smo na lakše teme kako bi izbegli konfrontaciju dalje“, zaključuje Lazanski.

NE PROPUSTITE:

ANALIZA, MILORADOVIĆ: Trgovac Kim

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar