Nova internet mozgalica: Zvučna zagonetka “Jani ili Lorel”

Nova internet mozgalica: Zvučna zagonetka “Jani ili Lorel”


Posle užasne mozgalice oko toga šta je starije kokoška ili jaje, kao i čuvene zlatne ili plave haljine, internet je iznedrio novu zvrčku – zvučnu zagonetku, na koju nije ni Bela kuća nije ostala imuna. Ova “audio-zagonetka” danima cirkuliše internetom i postala je prava zaraza, a pitanje da li čujete da mehanički glas izgovara Jani (Yanny) ili Lorel (Laurel), izluđuje korisnike društvenih mreža već danima.
Mali audio-klip, koji je postavio američki tinejdžer kao rezultat dokolice, na internetu je  izazvao pravu pomamu.
Roland Sabo iz Džoržije je ovaj snimak stavio na Instagram u obliku ankete, ali su snimak preuzeli drugi i brzo se proširio po internetu. Ipak, debata “Jani i Lorel” se nikako ne smiruje, a čak su se i naučnici na Univerzitetu u Minesoti bacili dali u potragu za odgovorom, pa tvrde da je razlika u auditivnom prijemu, izazvana starosnom određenošću slušalaca, starije uho češće čuje reč Lorel, a mlađe Jani.
Interesantno je da je i Bela kuća postavila na Tviteru video snimak od 45 sekundi, na kojem se redjaju članovi američke administracije sa odgovorima. Prva koja je krenula sa ovom praksom je ćerka američkog predsednika, Ivanka Tramp, koja kaže da jasno čuje Lorel, i ukupno  se pojavljuje 12 ljudi na snimku Bele kuće, među kojima je i sam predsednik, Donald Tramp, koji je rekao šaljivo da čuje “covfefe”.
Tramp je koristio tu nepostojeću reč 31. maja 2017. godine u jednom svom tvitu. Ta poruka je tada izazvala brojna pitanja ali i sarkastične komentare pre nego što je povučena.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar