NOVI HOROR U SIRIJI: Avijacija SAD zasula grad Hadžin belim fosforom u vazdušnom napadu

NOVI HOROR U SIRIJI: Avijacija SAD zasula grad Hadžin belim fosforom u vazdušnom napadu


Sirijska državna agencija SANA saopštila je da je došlo do još jedne upotrebe belog fosfora u vazdušnom napadu međunarodne koalicije na čelu sa SAD na sirijski grad Hadžin u provinciji Dejr el Zor.

„Međunarodna koalicija upotrebila je granate sa belim fosforom, koji je zabranjen po međunarodnim konvencijama, u vazdušnom napadu na područje Nove pijace u Hadžinu, na istoku provincije Dejr el Zor“, saopštila je agencija, pozivajući se na lokalne izvore.

Prethodno je agencija javila da je u vazdušnom napadu koalicije na selo Šafa u provinciji Dejr el Zor poginulo troje dece.

Međunarodna koalicija predvođena SAD redovno izvodi napade na Hadžin. Agencija SANA je 13. i 29. oktobra saopštila da je upotrebljen beli fosfor u napadu. Sirijske vlasti pozvale su UN da preduzmu mere protiv počinilaca i zaustave nelegalno zadržavanje koalicije na teritoriji Sirije. Pentagon je potom saopštio da američka koalicija ne otkriva kakvu municiju koristi u Siriji, ali da je ona u skladu sa međunarodnim standardima.

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici od 2014. godine sprovode operaciju protiv DAEŠ-a u Siriji i Iraku, a u Siriji se nalaze bez saglasnosti zvaničnih vlasti zemlje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar