OD OCA AMERIKE I MAJKE RUSIJE: Izrael i njegov odnos sa dve najveće suprotstavljene sile

OD OCA AMERIKE I MAJKE RUSIJE: Izrael i njegov odnos sa dve najveće suprotstavljene sile

(AP Photo/Adel Hana, File)


Izrael, uz bliske odnose sa obe najveće svetske sile, najbolju vojsku na Bliskom istoku, finansijsku i političku moć, postao je globalna supersila. Prestonica Jerusalim samo im je poklon od najbližih. Slavlje ne ometa ni 59 mrtvih i 2.700 povređenih u Pojasu Gaze

Mojsije kaže: „O, moj narode! Uđi u Svetu zemlju koju ti je Bog propisao, i ne pretvaraj se, inače ćeš biti gubitnik“ (Kuran). Jevrejski narod je ušao u Hanan, preživeo je holokaust, decenijske trzavice na Bliskom istoku, i nastavlja da ja­ča. Izrael je država veličine Kuvajta sa 8,4 miliona stanovnika, a saveznik je dve najveće suprotstavljene sile – Rusije i Sjedinjenih Država.

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, rame uz rame u Besmrtnom puku stoji uz Putina, a isto tako srdačnim rukovanjem i pozivima u sitne sate deli strahove i uspehe s Trampom. Poslednju odluku američkog predsednika da izvuče zemlju iz iranskog nuklearnog sporazuma, Izrael je dočekao s velikim odobravanjem. Usledilo je zaoštravanje sukoba ne sirijskom tlu, bojnom polju kako zapadne koalicije i Rusije, tako i Izraela i Irana. Iranske snage našle su se na nišanu izraelske avijacije, a jedino što je Rusija, strateški saveznik Teherana, imala da kaže tim povodom bilo je da su obe zemlje njene saveznice, ali je ipak od dva čeda Izrael miljenik.

Američko povlačenje iz međunarodnog dogovora napravilo je tektonske promene u turbulentnom bliskoistoč­ nom regionu. Tendencija Irana da, prema tvrdnjama Zapada, uspostavi hegemoniju u Persijskom zalivu privremeno je zaustavljena, a najjači štihovi dopali su u ruke Izraelcima. Ako je i njihova dosadašnja politika bila okrenuta unutrašnjoj bezbednosti i pripremi za potencijalne konfrontacije u komšiluku, malo je verovatno da će ovaj put propustiti priliku za regionalnu dominaciju.

Uspon te države koincidira i sa ovonedeljnim prebacivanjem američke ambasade u Jerusalim, grad koji je Tramp proglasio izraelskom prestonicom. Hiljade Palestinaca, revoltirane premeštanjem diplomatskog predstavništva, što se poklopilo sa 70. godišnjicom od osnivanja Izraela, protestovale su je na graničnoj ogradi u Pojasu Gaze. U sukobima demonstranata i izraelske policije nastradalo je najmanje 59 ljudi, a ranjeno je više od 2.700 osoba. Izrael se suočio s međunarodnom osudom, kritikama Francuske, Nemačke, Velike Britanije, Turske, Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i muslimanskog sveta. A od Moskve i Vašingtona stigle su vrlo zanimljive poruke. Bela kuća je za ubistva u Pojasu Gaze optužila palestinsku fundamentalističku organizaciju Hamas, što je učinio i Netanjahu, uz opravdanje da je Izrael u obavezi da brani svoje granice, dok je Kremlj za napade okrivio Ameriku.

Uz blagonaklonost dva najmoćnija i međusobno suprotstavljena tabora, treba uzeti u obzir i snažnu vojnu poziciju koju je Izrael zauzeo. Njegova vojska se nalazi na visokorangiranom osmom mestu u svetu, i ubedljivom prvom mestu na Bliskom istoku, sa osamdesetak atomskih bombi, 700 aviona i jednom od najjačih obaveštajnih agencija (Mosad i Šin Bet). Izrael je najveći izvoznik dronova i pokriva 60 odsto globalnog tržišta. Institut za ratne studije ocenio je da ta zemlja ima najbolje vazduhoplovne snage na svetu, dok ju je Univerzitet u Lozani svrstao među pet najvećih svetskih sila u visokotehnološkom sektoru. Strane kompanije su samo u 2015. godini uložile četiri milijarde dolara u tu državu, a „Epl“ je investirao više od milijardu dolara u stvaranje hardverskog razvojnog centra sa 800 izraelskih radnika.

Tu nije kraj. Poslednji uspeh kojim Izraelci mogu da se pohvale jeste pobeda njihove predstavnice na Pesmi Evrovizije.

„Hvala vam što ste odabrali različitost, hvala na prihvatanju razlika između nas. Volim svoju zemlju. Sledeći put u Jerusalimu“, rekla je Neta Barzilaj, izraelska pobednica, a njen premijer nije krio oduševljenje tom političkom porukom.

„Neta, vi ste pravo srce. Doneli ste mnogo ponosa državi Izrael. Dogodine u Jerusalimu“, rekao je Netanjahu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar