ODBILI DA DAJU “KLJUČEVE” ZA DEŠIFROVANJE PORUKA: Počela blokada Telegram mesendžera u Rusiji

ODBILI DA DAJU “KLJUČEVE” ZA DEŠIFROVANJE PORUKA: Počela blokada Telegram mesendžera u Rusiji

Foto: Beta/Alexander Zemlianichenko


Ruska Federalna služba za nadzor komunikacija Roskomnadzor saopštila je da je danas počela s blokadom Telegram Messengera u toj zemlji, čime sprovodi odluku suda od prošle nedelje.

Roskomnadzor je u saopštenju postavljenom na veb sajtu naveo da je poslao telekomunikacionim operaterima obaveštenje o blokadi servisa, preneo je Rojters.

Moskovski sud, naime, blokirao je pristup Telegram mesendžeru u Rusiji 13. aprila, jer nisu hteli da pruže Ruskoj Federalnoj službi za nadzor komunikacija “ključeve” za dešifrovanje poruka, izvestio je Tass.

Sud je presudio da se moraju ispuniti zahtevi Roskomnadzora, koji je zatražio od kompanije Facebook da objasni kako se pridržava ruskog zakona o lokalizaciji podataka.

Roskomnadzor je ranije najavio da će u drugoj polovini ove godine ispitati koliko se Facebook pridržava ruskog zakona i saopštio da je od kompanije zatraženo i obrazloženje zašto je pojedinim ruskim medijskim organizacijama ograničen pristup nalozima na toj društvenoj mreži.

Telegram je aplikacija za dopisivanje, slična je WhatsApp-u, a napravio je Pavel Durov, osnivač ruske verzije Facebook-a, VKontakte.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar