PRED SAM KRAJ AKCIJE SPASAVANJA ČULI SU SE KRICI IZ PEĆINE: Ronioci su bili na 1,5 kilometara od izlaza kada su otkazale pumpe za vodu

PRED SAM KRAJ AKCIJE SPASAVANJA ČULI SU SE KRICI IZ PEĆINE: Ronioci su bili na 1,5 kilometara od izlaza kada su otkazale pumpe za vodu

Foto: Beta/Royal Thai Navy via AP


Poslednjeg dana spasilačke akcije na Tajlandu puka sreća spasila je ronioce da ne nastradaju nakon što su izvukli i poslednjeg dečaka. Glavna pumpa koja je ispumpavala vodu iz pećine prestala je da radi, a sam tim i nivo vode rapidno da raste, u trenutku kada su članovi spasilačkog tima bili u komori 3, oko 1,5 kilometar od izlaza.

Nekoliko sati nakon što je i poslednji dečak izvučen na površinu, trojica ronilaca iz Australije sa kojima su razgovarali novinari “Gardijana” čistili su opremu u komori 3, inače bazi spasilačkog tima unutar pećine gde je nivo vode bio dovoljno nizak da je dozvoljavao da se hoda. Tada je glavna pumpa prestala da radi, a voda brzo da puni komoru.

Foto: Facebook

Ronioci koji su učestvovali u akciji spasavanja poslednje grupe dečaka; Foto: Facebook

Nivo vode je počeo je neverovatno brzo da raste. Začuli su se jezivi krici članova spasilačkog tima koji su se borili da se dokopaju suvog dela i pobegnu od vode koja nadolazi.

– Krici su se začuli pošto su glavne pumpe otkazale i voda je počela da nadolazi. Pojavljivala se svih strana – rekao je jedan od ronilaca za “Gardijan”.

– Sva ta svetla sa šlemova sevala su dok su se penjali uzbrdo u komori, a voda je nadolazila – rekao je jedna od ronilaca.

Oko 100 spasioca koji su se nalazili u tom delu pećine, krenulo je ka izlazu i sat vremena kasnije i oni su bili na bezbednom.

Sa njima su na površinu izašli i trojica pripadnika tajlandskih “foka” i australijski lekar koji su prethosnih dana bili sa dečacima i njihovim trenerom u pećini.

SREĆAN KRAJ DRAME: Svih 12 dečaka i trener izvučeni iz poplavljene pećine u Tajlandu

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar