PRETI IM NESTAŠICA VODE: Južna Afrika proglasila stanje prirodne katastrofe zbog suše

PRETI IM NESTAŠICA VODE: Južna Afrika proglasila stanje prirodne katastrofe zbog suše

Foto: YouTube screenshot


Južnoafričke vlasti proglasile su danas stanje prirodne katastrofe u celoj zemlji zbog suše koja mesecima pogađa južni grad Kejptaun, gde preti potpuni prekid snabdevanja pitkom vodom.
Odluka objavljena u službenom listu zemlje doneta je posle “procene ozbiljnosti i obima sadašnje suše”, a vlada je zadužena da upravlja krizom.

Sve institucije države od sada su zadužene da sprovode hitne planove, pružaju hitnu pomoć i sprovode potrebne mere izgradnje, saopštio je šef nacionalnog centra za upravljanje vanrednim situacijama Mafaka Tau.

Kejptaun, drugi po veličini grad u Južnoj Africi, pogođen je najvećom sušom u proteklih sto godina. Rezerve vode su na najnižem nivou, a predviđa se da će one biti potpuno iscrpljenene do 11. juna.
Da bi se pomerio ovaj rok četiri miliona stanovnika Kejptauna pozvano je da koristi samo 50 litara vode dnevno po osobi, što je jednako jednom tuširanju od tri minuta. Lokalne vlasti zapretile su da će kazniti one koji pređu kvotu ali za sada kazne nisu primenjene.

Ukoliko se dogodi potpuna nestašica vode, stanovnici Kejptauna će po nju morati da idu na 200 određenih lokacija gde će dobijati maksimalno 25 litara vode dnevno po osobi.

Gradske vlasti Kejptauna, koji je pod kontrolom opozicione Demokratske alijanse, pod oštrom su kritikom zato što nisu uzimale u obzir upozorenja stručnjaka i nisu ranije preduzele mere restrikcije vode, piše agencija Frans Pres.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar