PRSTI SIVE EMINENCIJE: Samit demaskirao ruske agente, uhapšena Marija Butina

PRSTI SIVE EMINENCIJE: Samit demaskirao ruske agente, uhapšena Marija Butina

YouTube


Iako je cenjeni samit Putin-Tramp u Helsinkiju protresao čitav svet, izgleda da se njim nisu rešila ni goruća pitanja koja su tačka spoticanja između Rusije i Amerike već godinama, a ni poboljšao uzdrman kredibilitet američkog predsednika.

Tramp je uspeo da nagovori Putina da izjavi pred svetom kako su Rusiji čiste ruke kad je reč o izbornoj kampanji za predsednika Amerike 2016. godine, ali reči ova dva predsednika iz nekog razloga nisu dovoljne da uvere američke državljane, koji ne samo da su nastavili čuveni “lov na veštice” i uhapsili 12 ruskih zvaničnika, za koje tvrde da imaju veze sa “izbornom muljačinom”, već su listi za odstrel dodali i ime Marije Butine, Ruskinje za koju veruju da je polako, ali sigurno, godinama kopala temelj za uspostavljanje ruskih uticaja u američkoj političkoj sferi.

Marija Butina, poreklom iz Sibira, koja trenutno živi u Vašingtonu gde i pohađa fakultet, svega dvadeset i devet godina stara, odmah po okončanju samita uhapšena je pod optužbom za špijunažu. Ipak, iako hapšenje ove malde republikanske aktivistkinje i zagovornice prava na naoružanje (NRA), može delovati kao puka manifestacija šizmatika i paranoidnih histerika, Amerikanci tvrde da su nanjušili pravu pravcatu zaveru.

Zanimljivo je da se uzrok i povod za hapšenje Butine ne moraju podudarati, pa iako još ne postoje dokazi da je ona zaista u kontaktu sa visokim činovnicima iz Kremlja i da manipuliše američkim zvaničnicima, FBI je Butinu smestio iza rešetaka, najviše zahvaljujući tome što Ujedinjene nacije vrište i optužuju svog predsednika da je ništa više do ruska marioneta i da je Butina jedna od uzica zbog koje Tramp igra kaljinku u američkom ritmu.

Gotovo odmah po Butininom hapšenju, u žižu interesovanja javnosti isplivalo je sećanje na 8. decembar, 2016. godine, kada je Butina tokom jednog predavanja pitala Trampa za njegove stavove prema Rusiji i da li bi u slučaju da Tramp sedne u predsedničku stolicu, nastavio da podržava sankcije oje je Amerika nametnula njenoj zemlji.

Pored toga, činjenica je da je na Marijinom Fejsbuku nedavno osvanula galerija slika na kojima se nalaze Butina i njen bivši šef, mentor i blizak saradnik, Aleksandr Toršin, zamenik načelnika Centralne banke Rusije. Te slike su dovoljan razlog da se američka javnost razjari i počne da upire prstom, posebno kada se uzme u obzir da je Toršinu od aprila meseca zabranjen dolazak u UN.

Još jedna od činjenica za koju CNN smatra da govori u prilog optužbama protiv Butine, jeste i ta što je ona tokom godina napravila niz “bekap”, rezervnih i tajnih linija i vidova komunikacije sa Toršinom, za koje FBI tvrdi da bi mogle da budu idealan način da se destabilizuje američki državni aparat i podvrgne ruskoj kontroli.

Robert Driskol, advokat Marije Butine, ističe kako njegova klijentkinja nije ruski agent, i da u prilog tome govori i to što je već duže vreme sarađivala sa američkim vlastima, kao i to što se dobrovoljno pojavila na osmočasovnom ispitivanju koje su sproveli UN Senat i Obaveštajna služba.

“Gospođica Butina namerava da žestoko brani svoj ugled i jedva čeka da skine ljagu sa svog imena”, istakao je Driskol.

Butinino suđenje će se nastaviti u sredu, a iznesene optužbe protiv nje ne samo da podvlače tenziju između Rusije i Amerike, već su zaoštrile i netrepeljivost koja postoji između sledbenika republikanske i demokratske struje Ujedinjenih nacija, pa se čini da je ovaj “samitski lov na veštice” i razotkrivanje prstiju sive eminencije i tajnih agenata “Majčice Rusije”, u stvari samo “lepo upakovana” stara, dobra borba za političku moć i uticaj na američkom tlu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar