PUTIN: Komunizam sličan hrišćanstvu, Lenjinovo telo je sveta relikvija

PUTIN: Komunizam sličan hrišćanstvu, Lenjinovo telo je sveta relikvija

(Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)


Ruski predsednik Vladimir Putin uporedio je hrišćanstvo sa komunizmom, a mauzolej Vladimira Lenjina na moskovskom Crvenom trgu sa relikvijama svetaca, prenosi RT.

„Možda ću reći nešto što se nekima neće dopasti, ali takvo je moje viđenje stvari. Vera je uvek bila uz nas i postajala snažnija svaki put kada bi naša zemlja i narod prolazili kroz teška vremena“, rekao je Putin u dokumentarcu emitovanom na kanalu Rusija 1.

Prema njegovim rečima, u vreme militantnog ateizma sveštenstvo je iskorenjivano, a crkve uništavane, ali je istovremeno nova religija stvorena.

„Komunistička ideologija veoma je slična hrišćanstvu. U stvari: sloboda, jednakost, bratstvo, pravda – sve to se nalazi i u Svetom pismu“, objasnio je ruski predsednik.

Putin je nastavio dalje da obrazlaže svoje mišljenje poredeći balsamovanje posmrtnih ostataka boljševičkog vođe Vladimira Iljiča Lenjina sa hrišćanskim svecima.

„Lenjin je stavljen u mauzolej. Kako je to drugačije od mnogih relikvija i onim što je urađeno sa posmrtnim ostacima brojnih pravoslavnih i uopšte hrišćanskih svetaca. Kada kažu da takva tradicija ne postoji u hrišćanstvu, onda treba da odu na Svetu Goru i pogledaju svete relikvije smeštene tamo. Na kraju, toga imamo i ovde“, zaključio je Putin.

Nakon Lenjinove smrti 1924. godine, njegovo telo je balsamovano i izloženo u mauzoleju na Crvenom trgu. Kult Lenjina bio je sastavni deo sovjetske ideologije.

  1. 1
    dragan

    slazem se da su komunisti,uglavnom,vadili iz biblije,pojedine citate,kao sto su,pravda pravo,istina, ljubav,humanizam.Izjave pojedinih ruskih astronauta,pred pletanje u svemir,govorili bi idemo u potragu za bogom.

+ Ostavite komentar