SIRIJSKA VOJSKA TVRDI DA JE OBORILA VEĆINU RAKETA: Američki “Tomahavci” zreli za penziju?

SIRIJSKA VOJSKA TVRDI DA JE OBORILA VEĆINU RAKETA: Američki “Tomahavci” zreli za penziju?

Foto: YouTube screenshot


Ruski vojni izvor i sirijska vojska tvrde da su američke rakete “tomahavk” nakon poslednjeg raketiranja Sirije “zrele za penziju” jer su ih masovno obarali sistemi protivvazdušne odbrane iz doba SSSR-a, koje su koristili Sirijci.

Ruski i sirijski izvori i dalje tvrde da je ukupno oborena 71 od 105 lansiranih krstarećih raketa.

Takođe, tvrdi se da su “tomahavci” oboreni sistemima sovjetske i ruske proizvodnje, kao što su “S-125”, “S-200”, “buk”, “kvadrat” i “osa”.

Ovi izvori tvrde da sa sličnim podacima barata i “Sirijska opservatorija za ljudska prava”, koja je naklonjena Asadovim protivnicima.

Napad je započeo u ranim jutarnjim časovima i trajao je od 3.42 do 5.10 časova po moskovskom vremenu, a njegovi glavni ciljevi bili su vojni i civilni objekti na teritoriji Sirijske Arapske Republike.

Ukupno je lansirano 105 krstarećih raketa. Od tog broja, njih 69 su lansirane sa pomorskih borbenih platformi (1 krstarica, 2 razarača, 1 fregata i 1 podmornica), a 36 iz aviona (strateška i taktička lovačko-bombarderska avijacija).

Prema tvrdnjama rusko-sirijskih izvora, na aerodrom Đuvali lansirane su četiri rakete i sve su oborene. Na aerodrom Dumejr lansirano je ukupno 12 raketa i, takođe, sve su oborene.

Na aerodrom Blej lansirano je 18 raketa i svaka je srušena, kao što su srušene i sve rakete koje su išle prema aerodromu Šajrat. Na aerodrom Meze lansirano je ukupno 9 raketa, od kojih je 5 oboreno. Na aerodrom Homs lansirano je ukupno 16 raketa, od čega je 13 oboreno, prenosi “Ruska reč”.

Na ciljeve u kojima se nalaze navodne komponente za proizvodnju bojnih otrova u naseljenim mestima Barz i Džarmani lansirane su 30 do 32 rakete, od čega je ogromna većina pogodila metu. Ovi objekti su u potpunosti uništeni.

Međutim, službeni predstavnik Pentagona general Kenet Mekenzi tvrdi da američke rakete nisu imale problema sa sirijskom PVO i da su pogodile sve planirane ciljeve.

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar