SVET: Na današnji dan 1927. godine rođen je Gabrijel Garsija Markes

SVET: Na današnji dan 1927. godine rođen je Gabrijel Garsija Markes

Foto: wikipedia


Pisac “magičnog realizma”, žanra koji meša mitove, magiju i realnost. Najviše je doprineo da latinoamerička literatura dođe u centar pažnje svetske kulturne javnosti šezdesetih godina 20. veka. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982.

Gabrijel Hose Garsija Markes je kolumbijski pisac, novinar, izdavač i politički aktivista. Rodio se u gradu Arakataka, u oblasti Magdalena. Uglavnom je živeo u Meksiku i Evropi. Trenutno najveći deo svog vremena provodi u gradu Meksiko Siti. Garsija Markes se smatra najpoznatijim piscem magičnog realizma, žanra u kome se prepliću mitovi i magija sa realnošću svakodnevne egzistencije. Najviše je doprineo tome da latinoamerička literatura dođe u centar pažnje svetske kulturne javnosti šezdesetih godina 20. veka.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982. godine. Njegovo najpoznatije delo, ‘Sto godina samoće’, prodato je u više od 30 miliona primeraka. U njemu je opisan život izolovanog južnoameričkog sela gde su neobični događaji predstavljeni kao sasvim obični.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar