U MAOVOJ ZEMLJI ZAVRŠIO IZA REŠETAKA: Maoista uhapšen zbog remećenja javnog reda u Pekingu

U MAOVOJ ZEMLJI ZAVRŠIO IZA REŠETAKA: Maoista uhapšen zbog remećenja javnog reda u Pekingu


Intelektualac maoista Žang Junfan pritvoren je u Kini zbog “remećenja javnog reda”, što je dovelo do peticije stotina pristalica naslednicima “Velikog vodje”.

Žang, diplomac prestižnog Pekinškog univerziteta, pritvoren je prošlog meseca dok je na univerzitetu u Kantonu vodio debatu o stavu vlasti prema “levičarskim” govorima, navodi se u peticiji.

U tekstu koji je do danas potpisalo više od 350 ljudi, pre svega profesora, studenata i novinara, kaže se da je Žangu bez sudjenja odredjen šestomesečni pritvor zbog “organizovanja skupa čija priroda remeti javni red”.

Kantonska policija kojoj je peticija upućena nije komentarisala slučaj.

Ličnost Mao Ce Tunga, osnivača Narodne republike Kine 1949, i dalje je nedodirljiva u Kini uprkos milionima mrtvih koji se pripisuju njegovoj vlasti, okončanoj njegovom smrću 1976. godine. Komunistička partija Kine je 1981. napravila presek i odlučila da je Maovo nasledje 70 odsto pozitivno, a 30 odsto negativno.

Međutim, neki ekstremni levičari održavaju sećanje na nekadašnjeg predsednika i njegove naslednike optužuju da su odbacili san o komunističkom egalitarizmu, u zemlji gde su razlike u bogatstvu znatne.

Oni uglavnom imaju više prostora da izraze svoje stavove nego “desničarski” disidenti koji traže demokratiju i poštovanje ljudskih prava i često bivaju osuđeni na duge zatvorske kazne zbog “subverzije”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar