Vojska SAD razmestila THAAD sistem u Izrael

Vojska SAD razmestila THAAD sistem u Izrael


Američka vojska je po prvi put razmestila svoj najnapredniji vazdušni i raketni odbrambeni sistem u Izrael, saopštili su danas američki i izraelski vojni zvaničnici.

Raspoređivanje, rađeno od početka meseca, trebalo je da testira sposobnost vojske SAD da brzo rasporedi takvo oružje širom sveta, izjavila je portparolka Američke evropske komande, preneo je Rojters.

Pozivajući se na bezbednosne razloge, ona je odbila da kaže koliko dugo je bilo potrebno da se prebaci THAAD sistem, koji su izgradili Lokhid Martin i Rejtion u Izrael iz baze Fort Blis u Teksasu.

Vojska SAD je saopštila da je odluka o brzom pokretanju THAAD sistema u Izrael imala za cilj demonstraciju kontinuirane posvećenosti SAD izraelskoj regionalnoj bezbednosti.

THAAD je najnapredniji integrisani vazdušni i raketni sistem odbrane u svetu i pokazuje da su snage SAD agilne i da mogu odgovoriti brzo i nepredvidivo na bilo koju pretnju, bilo gde i u bilo koje vreme, navela je Američka evropska komanda.

U sklopu raspoređivanja, američke snage će raditi na različitim lokacijama u Evropi, SAD i Izraelu u upravljanju sistemom u bliskoj saradnji sa izraelskim odbrambenim snagama.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar