IZRAEL PRIZNAO PO PRVI PUT ONO O ČEMU SE SAMO NAGAĐALO: Lovce F-35 “Adir” smo već koristili u napadu na Siriju

IZRAEL PRIZNAO PO PRVI PUT ONO O ČEMU SE SAMO NAGAĐALO: Lovce F-35 “Adir” smo već koristili u napadu na Siriju

Foto: Printscreen Youtube


“Izrael je prva zemlja na svetu koja je izvršila ” napad” sa lovcem 5. generacije F-35 ” Adir”, izjavio je danas komandant vazdušnih snaga Izraela general-major Majk Amikam Norkin i dodao.

” Eskadrila sa lovcima F-35″ je postala operativna. Mi sad letimo sa F-35 širom Bliskog istoka, a možda smo i prvi koji smo napad na Bliskom istoku izvršili sa F-35, rekao je on na konferenciji za novinare, javlja izraelski Harec.

 

Norkin je na konferenciji predstavio i slike lovca F-35 na nebu iznad Libana, ali je dodao, i da taj borbeni avion poznat po svojoj visokoj ceni nije učestvovao u poslednje izraelskom napadu na Siriju.

On je dodao i da je Iran tokom poslednjeg napada na izraelsku teritoriju na Golanu ispalio 32 rakete i da je tom prilikom Izrael presreo četiri rakete, dok su ostale završile u Siriji.

 

” Četiri rakete usmerene ka Izraelu presretali su raketni sistemi “Iron Dome” dok su preostale rakete eksplodirale na teritoriji Sirije, saopštila je izraelska vojska.

Takođe Norkin je izneo informaciju i da je do sada na izraelske avione ispaljeno 100 PVO raketa, na šta je Izrael odgovorio uništenjem nekih od baterija PVO.

 Foto: Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

F-35 ” Adir ” vazdušni adut Izraela

 

Bezbednosni kabinet izraelske vlade doneo je pre dve godine jednoglasno odluku da se od Sjedinjenih Država kupi dodatnih 17 borbenih aviona F 35 sa čim se broj nabavljenih aviona F-35 povećao na ukupno 50. Iako je Izrael planirao da borbeni avioni postanu operativni tek između 2021 i 2022 izgleda da je to uspelo znatno ranije.
Priča o nabavci izraelskih F 35 nije bila nimalo laka. Prvo je bilo planirano da se nabavi samo 14 aviona od planiranih 31 zbog bužetskih razloga jer bi to bukvalno ispraznilo izraelsku kasu.. Jedan od glavnih protivnika nabavke F 35 je bio tada ministar za bezbednost Juval Stanitz, koji je 2014. smatrao da kabinet ne treba da bude gumeni pečat i da prihvata sve ono što bezbednosni establišment smatra da je potrebno. Staintz je poslednji put početkom 2016. ponovo želeo da se nabavka letelica zaustavi na 33 primerka. U tu svrhu je čak angažovao i 4 ministra među kojima je bio i Avigdor Libirman, koji je u međuvremenu postao ministar odbrane i 2.maja 2016. promenio odluku, sa čime je postao veliki zagovornik nabavke F- 35 pored novih podmornica na AIP pogon.
Sve je bitno promenjeno i kada su 15. septembra 2016 SAD odobrile Izraelu vojnu pomoć od enormnih 38 milijardi dolara u narednih 10 godina što je omogućilo Izraelu da nabavi F-35 po ceni od 110 miliona dolara po komadu.
Izrael planira da nabavljene avione F-35 koristi za hibridne operacije, koje ne iziskuju dugoročno planiranje i sprovođenje. Avijacija ima nekoliko argumenata u korist nabavke baš F 35.
Po generalu Amiru Eshelu to su:
1. Potreba Izraela da bude na vrhu zemalja koje poseduju vrhunsku tehnologiju u regionu, koja će se opremiti najmodernijom tehnologijom koju nudi 5 generacija borbenih aviona;
2. Relativno brzo raspoređivanje letelica širom baza u Izraelu, bez potrebe angažovanja velikog broja ljudi, što šalje jasnu poruku komšijama Izraela da će u slučaju bilo šta da pokušaju uraditi biti deležni jasnog i brzog odgovora.
3. Iako je nosivost F-35 manja od F -15, prednost novog lovca Adir ogleda se u upotrebi inovativne tehnologije koja bi trebala da ućutka radarske sisteme protivnika i time otvori put za masovne udare više borbenih aviona drugih modela na koje se Izrael oslanja, kao što su F-16 Sufa i F-15 Ra am. Takođe nije tajna da pored modernih letelica Izraelsko vazduhoplovstvo se i dalje oslanja na stare lovce F-16 i F-15 od kojih su neki u službi već skoro 40 godina. Povlačenje nekih borbenih aviona starijih godišta planirana je već za 2017. godinu, a oni bi trebali biti upravo zamenjeni sa F-35, koji će se koristiti u kombinaciji sa F-15 Ra am;
 Foto: Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

Visoki oficir izraelskog vazduhoplovstva koji je insistirao na anonimnosti izjavio je da će F -35 omogućiti da vazduhoplovstvo izvrši sve one misije, koje sadašnje letelice ne mogu, posebno u dubini neprijateljske teritorije, kao i mogućnost da se istovremeno obavi više zadataka.
Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman izjavio je da se radi o najnaprednijem avionu na svetu koji će omogućiti očuvanje Izraela iz vazduha, njegovu superiornost i stelt karakteristike bi trebale da omoguće izbegavanje raketnih sistema S -400 S 300VM stacioniranih u Siriji i S 300 PMU-2 u Iranu koji štite nuklearna postrojenja.
Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je  tom prilikom da Izrael mora nabaviti F-35 jer se sedeći u Tel Avivu oseća da ste u dometu oluje, misleći na ono što se dešava u Siriji gde se već nalaze ruski lovci Su -30, 33, 34. Saudijska Arabija ojačava svoju flotu lovcima Jurofajter-2000 iako već poseduje napredne F-15S, kao i Egipat koji poseduje veliki broj američkih, ruskih, a od skora i francuskih borbenih aviona Rafal. Takođe tu je i pretnja PVO sistemima kao što su S-400, S 300, zatim baterije SA-22, SA -17 sa kojima raspolaže Sirija i ruske jednice stacionirane u toj zemlji, što predstavlja ozbiljnu pretnju za Izrael.
Broj borbenih pilota u Izraelu bi trebalo da naredne dekade počne da opada, ali Izrael planira da taj broj ne sme da padne ispod kritičnog nivoa i da većina borbenih pilota bude osposboljena za let na F -35.
Lokid Martin tvrdio je tad da će cena aviona u narednom periodu padati kako se bude povećavao broj naručenih aviona, pa bi cena sa 110 miliona po komadu trebala da padne na 80 miliona. Tako će Izrael za prva 33 primerka ukupno izvojiti 5,25 milijardi dolara, dok će troškovi za dodatnih 17 tek biti objavljeni. Novac za ove avione biće obezbeđen iz američke vojne pomoći Izraelu od 38 milijardi dolara.
Dolazak novih aviona predviđa i nabavku oružja, rezervnih delova, simulatora i godišnje troškove održavanja, što će jednim delom biti finansirano takođe iz američke vojne pomoći Izraelu. Inače Izrael je aktivno već uključen u proizvodnju aviona F 35. tako Israel aerospace industry IAI proizvodi spoljna krila, Elbit Sistems Cyclone je izradio centralni trup od kompozitnih materijala, a Elbit Sistem LTD radi na super kacigi pilota. Pilotska kaciga je zajednički projekat Elbit Systems i Rockwell Colins koja treba da pilotu da ključne informacije o letu i svim podacima tokom misije, pa i to da isporučuje video snimke leta i napada na cilj u dnevnim i noćnim uslovima.
Lokid Matrin je izabrao Elbit Sistem da im pomogne u podizanju centra za obuku letenjem na lovcu F 35, gde će biti instaliran simulator letenja. Sam centar će biti formiran u bazi Nevatim. Izrael je prva zemlja koja će kad primi F 35 te letelice više neće napuštati zemlju, osim ako su u pitanju borbeni zadaci. Kompletno održavanje obavljaće se u samom Izraelu, dok druge zemlje koje će nabaviti F -35 moraće da održavanje letelica obavljaju u regionalnim centrima, van svojih granica. Ono što će izraelski F-35 razlikovati od ostalih verzija ovog aviona je ugradnja novog borbenog sistema C 4 razvijen specijalno za verziju Adir F-35I za mrežno ratovanje u vazduhu i koordinirano delovanje sa drugim letelicama.
Svi avioni stacionirani su bazi Nevatim pored grada Ber Sheva na jugu Izraela nedaleko od Gaze.  Prema nezvaničnim krugovima Izraelska avijacija je i dalje veoma zainteresovana da se broj F-35 sa 50 poveća čak na 75 F-35 A od 2021. pa u narednih 6-10 godina. Izrael će primiti verziju F-35A, ali je premijer Benjamin Netanijahu najavio da bi za nabavku mogla doći i verzija F-35B sa vertikalnim poletanjem i sletanjem.
Izrael iako ne poseduje amfibijske snage planira da ovu verziju aviona koristi za rad u isturenim bazama ili sa brodskih platformi – korveta koji se kreću u blizini zone borbenih dejstva. Upotreba verzije F 35 B bi trebala da bude ključna posebno u slučaju da velike vazduhoplovne baze budu napadnute i poletno sletne staze pretrpe velika oštećenja od strane neprijateljskih raketa. O ovom se tek planira rasprava, jer se u vojsci već stvara određeni rivalitet da će ostali rodovi izraelske vojske biti zanemareni ako se sav novac utroši na avijaciju.

 

 

 

 

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar