Vesti
14.05.2019. 20:38
R.E. / Beta

Ambasada SAD: Dosta je sa zločincima i optuženima za kriminal u Vladi Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ambasada SAD u Prištini izrazila je zabrinutost zbog imenovanja "nekvalifikovanih pojedinaca na visoke pozicije u Vladi Kosova" uključujući, kako se navodi, "osobe osuđene za ratne zločine, pod aktivnim optužnicama za teška krivična dela i osumnjičene za ozbiljne zloupotrebe vlasti".

Iz ambasade je upućen poziv političkim liderima na Kosovu da "ozbiljno" shvate to pitanje i "zaustave i preokrenu postojeći trend u imenovanjima pojedinaca čiji izbor izgleda unapređuje kratkoročne političke ciljeve, a ne legitimne potrebe građana Kosova ili kredibilitet države".

"Pozivamo građane Kosova kao i njegove lidere da razmisle o tome kakvo lice žele da Kosovo pokaže svetu", stoji u saopštenju.

Navodeći da bi u demokratiji, "pojedinci imenovani na visoke pozicije trebalo da pokazuju etičko i kvalifikovano lice svetu", iz ambasade je ocenjeno da "kosovski obrasci imenovanja, nažalost, predstavljaju suprotnost".

"Nekvalifikovani pojedinci, one koje je pravosuđe kaznilo ili aktivno krivično goni za teška krivična dela, kao i oni koji su pokazali spremnost da postupaju nekažnjeno i zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja, nemaju šta da rade na javnim funkcijama", stoji u saopštenju.Ocenjuje se da imenovanje "nekvalifikovanih" osoba "podriva javno poverenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišava zemlju kompetentnih i uglednih pojedinaca koji su najsposobniji da obavljaju poslove vlade i sramoti žrtve prošlih krivičnih dela tih pojedinaca".

"To i ometa napredak Kosova u izgradnji međunarodnog ugleda koji bi ga učinio poželjnim partnerom drugih država i jača poziciju protivnika koji bi mogli da tvrde da Kosovo nije posvećeno vladavini prava", stoji u saopštenju.

Dodaje se da na javnim funkcijama "nema mesta za one koji su umešani u teška krivična dela".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve