Vesti
15.03.2016. 13:33
ekspres

Berluskoni: Posao gradonačelnika nije za majku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

RIM, 15. marta - Italijanski biznismen i bivši premijer Silvio Berluskoni izazvao je danas bes svojom izjavom da posao gradonačelnika Rima "nije za jednu majku", pri čemu je pružio podršku muškom kandidatu za to mesto koji je svojoj trudnoj protivnici savetovao da se "drži dojenja".

- Jedna majka ne može da se posveti tom strašnom poslu, a upravljanje Rimom danas jeste strašan posao koji iziskuje 14 sati dnevnog rada u kancelariji - rekao je Berluskoni, a prenosi AFP.

Kandidatkinja desnog centra za gradonačelnicu italijanske prestonice Ðorđa Meloni treba da se porodi ubrzo nakon izbora, u maju ili junu.

Medijski tajkun Berluskoni govorio je u znak podrške njenom protivkandidatu Gvidu Bertolazu, koji je juče rekao kako Melon ne bi mogla da "izađe na kraj sa smećem, saobraćajnim gužvama i pacovima u Rimu kada bude morala da kod kuće doji bebu".

Meloni mu je kratko i jasno odgovorila da ne želi raspravu, već da samo učtivo i ponosno kaže da se nada da će biti dobra majka "kao i sve žene koje, sa hiljadu problema i često u mnogo težim okolnostima uspevaju da pomire profesionalne obaveze sa materinstvom".

Iza najnovijeg spora je borba za uticaj u italijanskoj desnici, u kojoj Berluskoni podržava Bertolaza, dok lider Severne lige Mateo Salvini podržava Meloni u izbornoj trci u kojoj desničari smatraju da mogu da pobede, navodi francuska agencija.

Salvini je danas opisao Bertolazove komentare kao "zastarele", dok je italijanski premijer Mateo Renci istakao da "majka, naravno, može da bude gradonačelnik".

Mnoge političarke su osudile Berluskonijeve i Bertolazove izjave kao simptome mačo kulture u italijanskoj politici, te je tako ministarka za ustavnu reformu Marija Elena Boski na Tviteru napisala: "Kada će zatražiti od muškog kandidata da se povuče zato što nije fotogeničan, ili zato što treba da bude otac?".

Poslednji gradonačelnik Rima, Ignacio Marino iz levog centra, bio je primoran da podnese ostavku prošle godine nakon što je skandal oko troškova pojačao pritisak na njega zbog, kako mnogi smatraju, lošeg upravljanja prestonicom.  (Tanjug)if (document.currentScript) {

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve