Vesti
04.04.2019. 20:21
R.E./Beta

Brnabić: Čim Priština ukine takse, možemo da razgovaramo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net
Beograd će nastaviti dijalog o dugoročnoj normalizaciji odnosa cim Priština ukine "sumanute" takse, rekla je danas predsednica vlade Ana Brnabić.

"Dok stoji necivilizacijska odluka o stoprocentnim taksama, ne možemo da nastavimo dijalog. Voleli bismo to i čim se uklone takse nastavićemo dijalog o dugoročnoj normalizaciji odnosa", istakla je Brnabić na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje novinara iz Prištine da li će uskoro doći do konačnog sporazuma Beograda i Prištine i da li će neko iz Srbije potpisati dokument u kojem postoji formulacija da Srbija priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

Premijerka je rekla da je Beograd ostao za pregovaračkim stolom nakon mnogih provokacija iz Prištine, ali da bez ukidanja taksi nema smisla nastavljati dijalog. Ona je podsetila da Priština gotovo šest godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma nije uradila ništa da ispuni njegove odredbe, nije formirala Zajednicu srpskih opština, ali da je i pored toga Beograd ostao za pregovaračkim stolom.

- Nije bilo reagovanja Beograda čak ni nakon terora nad ljudima u Kosovskoj Mitrovici, hapšenja glavnog pregovarača Marka Đurića. U tim trenucima, ne samo da Beograd nije reagovao, nego smo pozivali na saradnju. I dan posle hapšenja Đurića privrednici iz Srbije su bili na ekonomskom forumu u Prištini, jer je predsednik Aleksandar Vučić rekao da privrednici iz centralne Srbije treba da idu na teritoriju KiM i učestvuju u radu samita, jer je to jedini način da se gradi stabilan region - rekla je Brnabić.

Ona je, međutim, istakla da nema smisla nastavljati dijalog kada su na snazi "potpuno sumanute" takse na robu iz centralne Srbije i BiH, te ponovila da je jedini način da se nastavi dijalog njihovo ukidanje.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve