Vesti
22.05.2019. 20:13
Beta

Brnabić: Prodaja Galenike je urađena u skladu sa zakonom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je prodaja beogradske farmaceutske kompanije Galenika bila uspešna i da je urađena u skladu sa zakonima i najboljom međunarodnom praksom, a o privatizaciji te kompanije, kako kaže, bili su obavešteni i Svetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF).

"Galenika je uspešna priča. Doveli smo kompaniju koja dobro vodi Galeniku i pozitivno posluje. Galenika je danas kompanija iz koje se ne izvlači novac za funkcionere i partije, koja posluje po svim tržišnim principima i uplaćuje novac u budžet Srbije", kazala je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara.

Na pitanje zašto u javnom pozivu za prodaju te kompanije nije naveden podatak o konverziji duga, odnosno smanjenju duga sa 152 miliona evra na 43 miliona evra i konstataciju da je Galenika prodata kao prezaduženo preduzeće, a da je kupac dobio firmu rasterećenu dugova, Brnabić je kazala da "nema razlog da se kriju bilo kakve informacije".

"Galenika je bila jedna od firmi koje su bile čisti gubitaši. Protiv ljudi koji su vodili Galeniku su vođeni sporovi i oni su procesuirani i osuđeni", kazala je Brnabić i upitala novinarku da li misli da je država mogla da proda Galeniku sa dugovima i da li misli da bi neko pod tim uslovima za tu kompaniju dao 150 milona evra.

Istakla je da je Galenika kao ogroman gubitaš prodata za 16 miliona evra i da je nakon toga "bruto dodata vrednost Galenike prošle godine bila oko sedam milona evra, a ove godine se očekuje oko 33 miliona evra, dok je planirani rast prihoda od 50 odsto".

Premijerka je istakla i da nije istina da su pojedini državni službenici lobirali za pojedine kompanije.

"Sve je u svakom trenutku bilo u skladu sa zakonom i najboljom međunarodnom praksom. O privatizaciji Galenike su bili obavešteni Svetska banka, MMF sa kojima su konsultovani uslovi tendera", kazala je ona.

Prema njenim rečima, "Galenika je uspešna priča i pokazuje da je namera Vlade i vladajuće koalicije da nema više kompanija koje su u državnom vlasništvu samo da bi se iz njih izvlačile pare za lokalne i državne funkcionere i partije".

"To je jedan od razloga zašto se izlazi iz vlasništva i Komercijalne banke", rekla je Brnabić.

Na pitanje da li je tačno da Vlada Srbije nabavlja avion za svoje potrebe od kompanije iz Brazila koja je kupac Galenike i zašto nema informacija da li je avion kupljen, odnosno poklonjen i zašto je to tajna, Brnabić je naglasila da je nabavka aviona za potrebe Vlade Srbije i najviše državne funkcionere "pod oznakom strogo poverljivo, kao i u svim zemljama sveta" i da ne može o tome da govori.

"To je avion koji nije avion Aleksandra Vučića ili Ane Brnabić. Niko ga neće nositi kući, već će ostati u vlasništvu Vlade Srbije. To (kupovina aviona) je stvar bezbednosti i sigurnosti zemlje i najvažnijih državnih funkcionera", rekla je Brnabić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve