Vesti
17.04.2019. 17:42
R.E./Tanjug

DAČIĆ O KOSOVU: Ne znam da igde u svetu postoji dvostruki suverenitet? (VIDEO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, osvrnuvši se pisanje prištinskih medija o tome da će Francuska i Nemačka u Berlinu predstaviti ideju dvostrukog suvereniteta, poručio da je to samo pretpostavka i da takvog rešenja nema nigde na svetu.

"To je ono što se kao očekuje da će Merkelova da predloži, da na severu Kosova postoji takozvani dvostruki suverenitet - i Kosova i Srbije. Ali, to su sve pretpostavke i to rešenje ne znam da li igde na svetu postoji, osim na tom papiru" kazao je Dačić nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim u Moskvi.

Dvojica ministara razgovarali su na sastanku o bilateralnoj saradnji, ali su i razmenili mišljenja o najvažnijim temama od značaja za dve zemlje, kao i o saradnji na međunarodnom planu.

https://youtu.be/r77wlqUDmNo

"Rusija će nastaviti sa naporima u cilju razvijanja koordinacije na polju spoljne politike sa Srbijom - kazao je Lavrov na sastanku sa Dačićem u Moskvi. On je rekao da Rusija i Srbija nastavljaju sa intenzivnim dijalogom čiji su ton postavili kontakti na višem nivou, pre svega tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu.

"Danas ovde postoji sjajna mogućnost da se nastave napori u obezbeđivanju intenzivnog i naprednog razvoja naših odnosa, uključujući polje koordinacije spoljne politike", kaže Lavrov.
Vašington i Brisel da utiču na Prištinu

Lavrov je rekao i da Rusija poziva Vašington i Brisel da utiču na Prištinu da prihvati odgovornost i realizuje svoje obaveze u skladu sa odlukama Saveta bezbednosti UN, u čiju pripremu su bile uključene sve zemlje Zapada, uključujući SAD i Evropu.

"Pozivamo Vašington i Brisel da nateraju kosovske Albance da obustave provokativnu i konfrontacionu politiku", kazao je ruski šef diplomatije, ocenivši da "predstavnici EU, uprkos tome što rade kao posrednici u pregovorima Beograda i Prištine, ne izlaze na kraj sa svojom funkcijom".

On je istakao da dokument koji je potpisan još u aprilu 2013, u kome se Priština obavezala da će formirati ZSO, kosovske vlasti sabotiraju, a EU ništa po tom pitanju ne može da učini.

https://twitter.com/SRBDiplomacy/status/1118438318339969024

"Nastaviće se pritisci na Srbiju"

Na pitanje o ideji dvostrukog suvereniteta na Kosovu, o čemu pišu prištinski mediji, Lavrov je rekao da Zapad, kad je priznavao nezakonito proglašenu nezavisnost Kosova, nije pominjao dvostruki suverenitet.

"Ali ponavljam, na našim srpskim prijateljima je da donesu odluku. Što se tiče pritiska na Srbiju i zahteva da prizna nezavisnost Kosova, taj pritisak će se nastaviti. Pre svega SAD i aktuelna administracija obuzeti su težnjom da postignu što više spoljnopolitičkih uspeha za kratko vreme pre sledećih izbora", istakao je Lavrov.

Kako je kazao, "sve manje govore o međunarodnom pravu, a sve više o pravilima koje su oni izmislili i koje moraju da prihvate sve ostale zemlje, zaobilazeći SB UN i ignorišući same UN". Lavrov je ocenio i da postoje aktivni i impulsivni potezi i o Kosovu, i o Avganistanu, Korejskom poluostrvu, kao i u drugim pravcima.

"Shvatamo želju administracije u Vašingtonu da ostvari spoljnopolitičke uspehe kako bi ih predočila biračima, ali ipak akcenat ne treba da budu vlastiti birački ciklusi nego interesi stabilnog, dugoročnog i trajnog rešenja" naveo je Lavrov i potom skrenuo pažnju na ponašanje Zapada na međunarodnoj sceni, a kao primer je naveo 20. godišnjicu bombardovanja Srbije.

"Šta ste čuli od članica NATO? Pa da su bili u pravu, da su donosili demokratiju i slobodu ugnjetenima i samo to. Nikakve griŽE savesti, nikakvih sećanja na to kako su bombardovali mostove po kojima su išli putnički vozovi, kako su bombardovali televiziju u Beogradu, takav pristup imaju ti ljudi - rekao je Lavrov.
Govoreći o spoljnoj politici Beograda, Lavrov je istakao da poštuje odluku srpskih vlasti da Srbija ostane vojno neutralna država, što doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u Evropi, ali i ceni to što Beograd razvija saradnju sa Organizacijom za kolektivnu bezbjednost (ODKB).

Dogovoren susret Vučića i Putina

Dačić je kazao da će predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, razgovarati 26. aprila na marginama skupa "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu.

"Kao što mi je rekao Lavrov, već je dogovoren termin njihovog susreta u Pekingu. To je veoma dobro", rekao je Dačić i dodao da će to biti 26. aprila, a da će u Berlinu 29. aprila, na kojem će domaćini biti nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a uz predsednika i premijerku Srbije, biti i predstavnici Prištine.

Kazao je i da u osnovi današnjih odnosa Srbije i Rusije leži duboko razumevanje i da se povećava nivo dijaloga. On je dodao da je za Srbiju izuzetan značaj imala poseta Beogradu ruskog predsednika Vladimira Putina 17. januara.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Turski tok

Osvrćući se na ekonomske teme, Dačić je rekao da je Srbija već počela da gradi dio gasovoda "Turski tok" kroz njenu teritoriju. Ukazao je i na to da je zbog ovog projekta Srbija trpela velike pritiske, naročito sa Zapada.

"Ne znam u čemu je gas koji dolazi iz Rusije u Srbiju specifičan u odnosu na gas koji Rusija šalje u Nemačku ili neku drugu zemlju? Ne znam, Sergej, je l' postoji neka razlika u tome?" - upitao je on.

Dačić je dodao da je cilj da se radovi na delu Turskog toka, koji prolazi kroz Srbiju, što pre završe.

"Prvo mora da se završi deo kroz Bugarsku, ali mi nećemo čekati to. Već su krenuli radovi i očekuje se da će ove ili sledeće godine biti okonačani", rekao je Dačić, podsetivši i na druge projekte između dve zemlje.

Kazao je i da će Srbija uvek, zajedno sa Rusijom, raditi na pronalaženju najboljih mogućih političkih rešenja za otvorene probleme koji postoje u našem regionu. On je zahvalio Rusiji, predsedniku Putinu i svom, kako je rekao, "prijatelju, bratu i kolegi" Sergeju Lavrovu na velikoj podršci koju pružaju našoj zemlji kada reč o odbrani njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Srbija nije u stanju da zaštiti svoj nacionalni i državni interes bez pomoći Ruske Federacije" rekao je Dačić.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve