Vesti
24.05.2019. 16:15
Beta

Đurić: Nema nastavka dijaloga dok se ne povuku anticivilizacijske takse Prištine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je na sastanku državnog vrha sa predstavnicima Srba sa severa Kosova zaključeno da neće biti razgovora o nastavku dijaloga sa Prištinom dok tamošnje vlasti ne povuku, "anticivilizacijske takse" na uvoz robe iz centralne Srbije.

Đurić je rekao i da je na sastanku dogovoreno da će Srbija preduzeti "vrlo energične, efikasne i oštre mere" protiv Prištine ukoliko takse ne budu povučene do sastanka u Parizu, koji će biti održan na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel.

"Na sastanku je ocenjeno da su predstavnici Srpske liste na nedavnim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova ostvarili veličanstvenu pobedu koja je demonstrirala jedinstvo Srba na tom prostoru i njihovu neraskidivu vezu sa državom Srbijom. Jasna poruka izbora je da tu vezu i jedinstvo nije moguće prekinuti bez obzira na političke, ekonomske i druge pritiske", kazao je Đurić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

On je kazao da je na sastanku zaključeno da posle izbora "ne sme biti spavanja na lovorikama", odnosno da je izabranim predstavnicima Srba poručeno da se od njih očekuje da svakog dana rade na unapređenju položaja Srba na Kosovu.

"Zaključeno je i da će izabrani gradonačelnici obavljati svoje funkcije samo dok ih ne učine besmislenim pritisci Prištine, odnosno da će ako bude potrebno, napustiti svoje pozicije", dodao je Đurić.

Rakić: Ako treba napustićemo institucije Kosova

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su Srbi spremni da napuste institucije Kosova ako bude potrebno i pozvao međunarodnu zajednicu da uvaži rezultate izbora za gradonačelnike na severu Kosova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
BBETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

"Mi smo spremni da opet napustimo te institucije ukoliko bude potrebno, odnosno ako ne bude razumevanja Prištine i međunarodne zajednice", rekao je Rakić neposredno nakon obraćanja direktora Kacelarije za Kosovo Marka Đurića.

Rakić je rekao da se to ne odnosi samo na gradonačelnike na severu Kosova već na napuštanje institucija na svim nivoima.

"Molim međunarodnu zajednicu da uvaži volju naroda sa severa", rekao je Rakić, navodeći da "do dana današnjeg" nije dobio čestitku od njih povodom izbora koji su protekli u miru.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve