Vesti
02.04.2019. 18:29
Tanjug

Han: Sporazum Beograda i Prištine imaće stotine strana

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Komesar za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji Johanes Han očekuje da dijalog Beograda i Prištine izađe iz ćorsokaka i rezultira sporazumom, koji će, kako kaže, biti definisan na stotinama strana.
Han je naglasio da se nada skorom nastavku dijaloga Beograda i Prištine.
- Postoji zastoj u dijalogu Beograda i Prištine i ja se nadam da ćemo uskoro to moći da prevaziđemo. Rešenje za ovo pitanje i cilj pravnoobavezujućeg sporazuma je osnovni preduslov i za mnoge regionalne projekte koji zahtevaj razjašnje budućih odnosa. Sporazum između Makedonije i Grčke ima između 35 i 40 strana i ne očekujem da će budući sporazum Beograda i Prištine biti manji, verovatno će imati stotine strana. Šta god da bude rezultat on mora da bude održiv, da doprinese razvoju celog regiona i da ne utiče na treće strane - poručio je Han.
Han je tokom debate o Budućnosti EU politike proširenja u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta ponovio da EU neće u članstvo primati zemlje sa otvorenim bilateralnim problemima. Naglasio je i da pored povremenih koraka unazad na Zapadnom Balkanu postoji opšti napredak u oblasti ekonomije, vladavine prava i pomirenja.
- Sada kad dođe do problema prirodna reakcija je da oni koji su nadležni uzmu telefon, pozovu, razgovaraju i pokušaju da smire situaciju. Čak i to pre nekoliko godina je bilo nemoguće i došlo bi do nasilja. To je jasan napredak - ocenio je Han.
Odgovarajući na pitanje o odnosima Srbije kao zemlje kandidata za članstvo i Rusije Han je naveo da jedna od tačaka pristupnih pregovora govori o tome da svaki partner na kraju pregovara mora da 100 procentno podržava spoljnu politiku EU.
- Ako to nije slučaj ne može da pristupi EU - odgovorio je Han.

On je potom odbacio navode o mogućem postojanju balkanskog proleća u regionu.
- Ne bih koristio izraz 'balkansko proleće', jer demonstracije u Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori imaju različite povode. Unutrašnje politika dosta utiče na nezadovoljstvo, ali razlozi protesta su različiti od jedne zemlje do druge - ocenio je Han.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve