HARADINAJ: Spremni smo da ukinemo takse na srpsku robu, ako dobijemo međunarodne garancije da će Srbija priznati Kosov

HARADINAJ: Spremni smo da ukinemo takse na srpsku robu, ako dobijemo međunarodne garancije da će Srbija priznati Kosov


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je vlada Kosova spremna da privremeno ukine taksu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine uz međunarodne garancije za potpisivanje konačnog sporazuma koji će rezultirati priznanjem Kosova.

On je na Fejsbuku napisao da će takse i dalje biti na snazi “dokle god imamo sugestije za neuspešne sastanke, bez cilja i jasno utvrdjenih rokova, bez usaglašenih ugovora, bez medjunarodnih garancija da će se potpisati konačni sporazum koji za rezultat ima priznanje”.

“Duboko sam ubedjen u mogućnost postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom koji će za rezultat imati priznanje. Mi intenzivno radimo na konačnom ugovoru, konačnom sporazumu, za šta smo predali ‘veliku knjigu’ ; o poglavljima i nacrt sporazuma”, kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer piše da su sve to radili sa ciljem da bi, kad sednu sa predstavnicima Srbije, imali održiv materijal, sa činjenicama i argumentima.

“Uspostavljanje takse na proizvode iz Srbije nema za cilj ometanje i prolongiranje postizanja konačnog pravno obavezujućeg sporazum sa Srbijom koji za rezultat ima priznanje. Naprotiv, vlada Kosova je spremna da privremeno ukine taksu samo posle medjunarodnih garancija da će se sesti i potpisati konačni sporazum koji će rezultirati obostranim priznanjem”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, garancija znači da postoji usaglašeni ugovor u principu i da se očekuje samo potpisivanje tog sporazuma, koji će rezultirati priznanjem.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar