Vesti
02.05.2019. 15:46
R.E. / Beta

Haradinaj: U Berlinu potvrđeno da nema više govora o taksama i granicama

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj danas je čestitao građanima Kosova na viznoj liberalizaciji i ocenio da je Berlinski samit potvrdio da nema više govora o ukidanju taksi na robu iz Srbije, kao i o inicijativi o promenama granica.

"Samit u Berlinu je stabilizovao region, a samit u Parizu početkom jula biće susret timova za dijalog Beograda i Prištine na kojem će biti reči isključivo o tom procesu. Smatram da u prištinskom timu ovog puta treba da budu i predstavici opozicije. Neće se više govoriti o granicama", istakao je Haradinaj na konferenciji za štampu, a prenela je "Kosovapres".

"Hvala Angeli"

On je potom građanima Kosova čestitao viznu liberalizaciju što je potkrepio podrškom tom procesu koju je dobio od Nemačke. On je objasnio da je tokom susreta sa nemačkim ministrom unutrašnjih poslova Horstom Zehoferom dobio "snažno da" od Nemačke za proces liberalizacije viza.

 ramus merkel makron
Vlada Kosova je danas formirala posebnu radnu grupu koja će u saradnji sa MUP-om Nemačke usaglasiti standarde koji su povezani sa liberalizacijom viza, najavio je Haradinaj.
"Treba da zahvalimo kancelarki Merkel, Nemačkoj i predsedniku Francuske za preduzimanje ove inicijative. Samit je stabilizovao region i proces (dijaloga)", rekao je Haradinaj.
NATO - strateški cilj
Haradinaj je potom istakao da je učlanjenje u NATO strateški cilj Kosova, budući da je nešto ranije iz Vlade Kosova saopšteno da je danas održan prvi sastanak Međuministarskog komiteta za integraciju i učlanjenje u NATO na kojem je učestvovao i premijer Haradinaj.

"Članstvo u NATO je cilj države i gradjana Kosova. Zajedno sa demokratskim zemljama podržavamo regionalni mir, bezbednost i regionalnu stabilnost. Kosovo je institucionalizovalo svoju težnju za članstvom u Severnoatlantskom paktu, funkcionalizujući Međuministarsku komisiju za članstvo i integraciju u NATO", napisao je Haradinaj na fejsbuku.

Rama i Tači su moja braća

Upitan za komentar na optužbe albanskog premijera Edi Rame da laže da je u Berlinu bilo pritisaka za ukidanje taksi na proizvode iz Srbije, Haradinaj je rekao da to nije ništa novo.

Podsetimo, Haradinaj je iz Berlina u izjavi za prištinski "Expres" rekao da su pritisak na njega da ukine takse na proizvode iz Srbije vršili i kosovski predsednik Hašim Tači i albanski premijer Edi Rama.

"Postoje svedoci svega što se u Berlinu događalo. Tači i Rama su moja braća, ali ja ću nastaviti da govorim istinu čak i kada se ona nekome ne sviđa. U obavezi smo da budemo transparentni i mi tu obavezu imamo zbog budućnosti", rekao je Haradinaj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve