Vesti
16.04.2019. 17:33
R.E./Beta/Foto:Shutterstock

Haška tužiteljka: Svedoci iz straha neće da svedoče protiv Jojića i Radete u Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tužilaštvo u Hagu ponovo se usprotivilo da Srbiji bude ustupljeno suđenje zvaničnicima Srpske radikalne stranke (SRS) Petru Jojiću i Vjerici Radeti, optuženim za nepoštovanje haškog suda. Tužiteljka Dajana Elis u podnesku sudiji tvrdi da su ključni svedoci protiv optuženih jasno stavili do znanja da "zbog straha i drugih briga" neće svedočiti, ako proces radikalima bude održan u Srbiji.

Ustupanje suđenja srpskom pravosuđu, stoga, ne može biti u interesu pravde, tvrdi Elis, uz sugestiju da suđenja u Srbiji, pod tim okolnostima, verovatno ne bi ni bilo.

Srbija je ranije više puta odbacivala tvrdnje tužiteljke, naglašavajući da je sprema i voljna da sudi radikalima.
Haški sud je prvostepeno odlučio da Srbiji ustupi to suđenje, ali je apelaciono veće, iako je u suštini potvrdilo da je ta odluka ispravna, naložilo da se dodatno razmotri aspekt bezbednosti svedoka.

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / TANJA VALIC / bb

Haški tribunal je Jojića i Radetu u oktobru 2012. optužio da su uticali na svedoke u haškom procecu protiv njihovog partijskog vodje Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.
Kako je to izgledalo, opisala je u podnesku tužiteljka Elis, citirajući izjave ključnih svedoka.
Jedan od njih, čiji je identitet zaštićen, opisao je kako je svedok iz procesa Šešelju 2008. doveden u sedište SRS, gde mu je Petar Jojić rekao da zna da je on dao izjavu haškim tužiocima i da bi sada trebalo da "malu izjavu" da i Šešeljevoj odbrani.

"Jojić diktirao izjavu"

Po izjavi očevica, "Jojić je zatim izdiktirao svedokovu izjavu", koja je bila "neistinita i sadržala je lažne optužbe protiv haškog tužilaštva" i "obmane o Šešeljevoj ulozi i odgovornosti tokom rata".
Istog svedoka je Vjerica Radeta, pošto je pristao da saradjuje, više puta "podvrgavala pritisku" da napusti svoj tadašnji posao i prihvati da ga, umesto toga, redovno plaća SRS.

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Nakon što je prihvatio novac, radikali su tom svedoku, uoči svedočenja na jednom od procesa Šešelju zbog nepoštovanja Haškog tribunala, dostavili spisak Šešeljevih pitanja i njegovih odgovora, kojeg je morao da se pridržava.
Vjerica Radeta je, po svedočenju koje citira Elis, drugom svedoku protiv Šešelja 2007. rekla da će mu radikali "pomoći" ako promeni iskaz i svedoči u Šešeljevu odbranu.
Svedok je, potom, od SRS dobijao 500 evra mesečno a "Radeta je bila uključena u pisanje lažne izjave za njega".
Radikali su i tom svedoku dali spisak pitanja i odgovora. Svedokov iskaz odvijao se, potom, tačno po tom scenariju,

Nalog za hapšenje pre četiri godine

Podsećamo, nalog za hapšenje radikala Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. S proleća 2016. godine Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučio je, međutim, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izruči dvoje radikala. Na zahtev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao "crvene poternice". Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Po zatvaranju Tribunala, na kraju 2017, predmet protiv Jojića i Radete preuzeo je Mehanizam.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve