Vesti
23.05.2019. 12:39
Poslovni dnevnik

ISKLJUČENJE: Svi iz EU, sem Hrvata, moći će da rade u Švajcarskoj

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Građani Rumunije i Bugarske će od 1. juna ove godine imati punu slobodu ulaska, zapošljavanja i otvaranja posla u Švajcarskoj, piše Poslovni dnevnik.

Kako je objavilo bugarsko ministarstvo spoljnih poslova, Bugari i Rumuni će ubuduće imati ista prava kao i ostali građani EU, osim građana Hrvatske, prenosi bugarska novinska agencija.

Hrvatska će, dakle, ostati jedina država članica EU čiji građani ne mogu živeti i raditi pod Alpima, već moraju da imaju radnu dozvolu ako žele ostati u Švajcarskoj više od tri meseca, u skladu s kvotom koju je ova zemlja uvela.

Švajcarska nije članica EU, ali s Unijom je blisko povezana kroz niz bilateralnih sporazuma, koji joj omogućuju da učestvuje u jedinstvenom tržištu EU, iako nije članica.

To je postalo moguće nakon što je Švajcarsko savezno veće (vlada Švicarske konfederacije) 15. maja usvojilo odluku kojom je ukinulo kvote za bugarske i rumunske građane. Tom je odlukom izmenjena i službena Regulacija primene sporazuma između EU i Švajcarske o slobodnom kretanju osoba.

Švajcarska je, naime, kao i neke druge članice EU, uvela tranzicijski period po pitanju slobode kretanja za građane novih članica Unije. Budući da je maksimalno trajanje tranzicijskog perioda 10 godina, prema sporazumu između Švajvcarske i EU, tranzicioni period je počeo 1. juna 2009., a završava 31. maja 2019. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve