Vesti
14.05.2019. 12:27
R. E.

IZDATI NALOZI ZA HAPŠENJE RADIKALA Radeta: Dobrovoljno ne idem u Hag!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Što se mene tiče ništa se nije promenilo. Dobrovoljno ne idem u Hag", poručuje za Ekspres poslanica Srpske radiklane stranke Vjerica Radeta povodom saopštenja da je sud UN za ratne zločine odbacio zahteve da se suđenje njoj i Petru Jojiću preda pravosuđu Srbije.

Međunarodni rezidualni mehanizam za ratne zločine saopštio je da je sud odbacio zahtev da im se sudi u Srbiji zbog mogućeg uticaja na svedoke optužbe, prenosi Srna.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Mehanizam, koji je sud naslednik Haškog tribunala, je naveo u obrazloženju odluke da svedoci protiv Radete i Jojića ne žele da svoje lične podatke obelodane pred sudom u Srbiji jer se boje za svoje živote. Sudije Mehanizma smatraju i da bi tužilaštvo imalo velike probleme oko dokazivanja optužnice pred srpskim pravosuđem jer svedoci nisu volji da se pojave pred sudom u Srbiji.

Osim toga, vavedeno je da su izdati novi nalozi za hapšenje Radete i Jojića, a vlasti Srbije se pozivaju da optužene prebace u Hag.

"Što se mene tiče ništa se nije promenilo. Dobrovoljno ne idem. Štiti me Ustav i pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu. Ne verujem da bi neko bio spreman da nas neustavno isporuči, ali to je svakako pitanje za predstavnike vlasti", kaže za Ekspres Vjerica Radeta koja se danas nalazi na svom radnom mestu u Skupštini Srbije.

https://twitter.com/VjericaR/status/1128253889302728704

Podsećamo, Jojić i Radeta su optuženi za nepoštovanje suda jer su pretili i pokušavali da podmite svedoke u slučaju protiv lidera SRS Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom, podseća se u obrazloženju odluke.

Mehanizam je u junu 2018. doneo odluku da se slučaj prebaci srpskom pravosuđu, ali je ta odluka preinačena jer sudijama nije predočeno da svedoci ne žele da se pojave pred sudom u Srbiji.

Trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić je preminuo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve