Vesti
03.03.2017. 12:48
E.E.

IZLOŽBA: "Neograničeno“ u Dunavskom umetničkom izlogu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ovo je prva samostalna izložba Milice Davidović u Beogradu, gradu u kome ima svoje korene, porodicu i prijatelje koji Milici tvore ambijent neograničenog stvaranja, neprocenjiv za mladu umetnicu

BEOGRAD - U Dunavskom umetničkom izlogu Kompanije "Dunav osiguranje" u Makedonskoj 4, u 19 sati otvorena je prva samostalna izložba slika Milice Davidović, diplomiranog dizajnera tekstila.

Postavka simboličnog naziva "Neograničeno" obuhvata dvadesetak radova u batik tehnici mlade autorke.
Milica Davidović je rođena 19. maja 1989. godine u Beogradu gde je završila osnovnu i srednju školu, a potom i diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti, na Odseku za dizajn tekstila. Izrazito umetnički orijentisana, Milica je završila i solo pevanje i klavir u Osnovnoj muzičkoj školi "Stanković" i dugi niz godina aktivno učestvovala u radu hora "Braća Baruh" pri Jevrejskoj opštini u Beogradu s kojim je nastupala na brojnim koncertima i međunarodnim festivalima u zemlji i inostranstvu. Putovanja i horski nastupi potakli su je da u svom osnovnom stvaralaštvu, a to je primenjena umetnost, nauči da je svet artista kako prostorno tako i duhom neograničen.
- Tekstil je baš kao stvoren da se na njemu i sa njim eksperimentiše. Jer šta to u sebi skrivaju niti od kojih je sazdan? Skrivaju misteriju stvaranja, početka, beskraja...Začaurena pa odmotana maštanja, zapretene snove koji bi da se na javu izmigolje. Mogućnosti su neograničene – od podloge za motiv do motiva na tkaninama za pozorišni kostim, savremenu modnu kreaciju ili ambijentalnu dekoraciju – kaže Milica i dodaje da je u tom mnoštvu mogućnosti njen favorit postao batik, jedan od najstarijih načina oslikavanja tkanina.
Potekao sa ostrva Java u Indoneziji gde je svaka kraljevska porodica imala svoje unikatne dezene, dok je stanovništvo u priobalnim delovima razvijalo mnoštvo motiva pod uticajem doseljenika iz Kine, kao i holandskih, arapskih i indijskih trgovaca, batik je i dan danas omiljeni način dezeniranja tkanina za izradu odevnih predmeta u mnogim delovima Azije i Afrike.
- U Evropi je prihvaćen u dizajniranju ambijentalnog tekstila, što je trenutno i moja preokupacija - podvlači Milica. - Batik tehnikom stvaram slike na platnu namenjene dekoraciji zidova u stambenom ili radnom prostoru, prenosim ih na tapete, paravane, lampe... Preovlađujući motivi su ornamenti, prikriveni likovi, misteriozni, zavodljivi pogledi. Primenom tradicionalnih pigmenata, u zavisnosti od raspoloženja i inspiracije, moje batik-slike žive u tonovima koji oslikavaju osećanja, strepnje, maštanja...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Kao čukununuka barda srpske književnosti Borislava Bore Stankovića, Milica se uvek rado odaziva manifestacijama i izložbama koje se održavaju zarad očuvanja dela tog velikana srpskog pera. Sa svojim radovima pojavljivala se na mnogim kolektivnim izložbama, a ovo je njena prva samostalna izložba u Beogradu, gradu u kome ima svoje korene, porodicu i prijatelje koji Milici tvore ambijent neograničenog stvaranja, neprocenjiv za mladu umetnicu. Iako poklonik putovanja na daleke destinacije koja joj pržaju nesputanost duha, Milici je posebno drago što se njena prva samostalna izložba događa baš u Beogradu i to u izložbenom prostoru koji se nalazi u srcu grada i u Kompaniji "Dunav osiguranje", koja, kako zagonetno kaže, zauzima posebno mesto u njenom životu.

Izložbu "Neograničeno" u organizaciji Udruženja umetnika „Dunav ars“ čiji je Milica član, otvara prof. Milanka Berberović, istaknuti kostimograf Beogradskog dramskog pozorišta, redovni profesor scenskog kostima i dekan na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, danas profesor emeritus na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

"Dunav ars" i Dunavski umetnički izlog u srcu prestonice

Udruženje umetnika "Dunav ars", osnovano 2001. godine, danas broji pedesetak članova. U svojoj agendi beleži stotinak izložbi, kako svojih članova tako i renomiranih umetnika svetskog glasa, organizovanih u sada već poznatom Dunavskom umetničkom izlogu. Njegovi članovi dobitnici su brojnih nagrada na gradskim i republičkim smotrama umetnika amatera, dela pojedinih članova ušla su u antologije umetnosti, neki su stekli diplome fakulteta umetnosti, a među počasnim članovima nalaze se i uvaženi profesori univerziteta. U foajeu poslovne zgrade Kompanije u Makedonskoj ulici ukazano je gostoprimstvo i uvažavanje umetnicima najrazličitijih starosnih doba, od sedam do 77 godina, a oni su za ukazanu pažnju uzvraćali rečima zahvalnosti za podršku i razumevanje osiguravajućoj kući koja je uvek umela da prepozna, podstakne i pomogne kreativnost u oblasti nauke, kulture, umetnosti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve