Vesti
03.04.2019. 13:18
Rade Jerinić

Ko će biti srpski Sanader? Neka se spremi...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Juče je pred hrvatskim sudom na pravosnažnu kaznu zatvora od četiri godine osuđen bivši hrvatski premijer Ivo Sanader. Pred srpski sudovim se u ovom trenutku vode postupci protiv bivših ministara Slobodana Milosavljevića, Olivera Dulića.... Tužilaštvo je odustalo od gonjenja Mlađana Dinkića, Aleksandra Vlahovića, Božidara Đelića, Velimira Ilića... dok je sud oslobodio krivice bivšeg ministra Predraga Bubala. Premalo za zemlju čije su tri decenije obeležile korupcija, bezakonje i ratovi!
Eto i u tome je hrvatska ispred nas. Pre dva dana je Vrhovni sud u Zagrebu na 4,5 godina zatvora osudio Ivu Sanadera zato što je od biznismena Stjepana Fiolića tražio i dobio mito od 17 miliona kuna(cca 2,5 miliona evra). Odluka suda je konačna i pravosnažna, tako da će nekadašnji premijer Hrvatske i predsednik stranke HDZ neko vreme provesti iza rešetaka. Presedan za balkanske zemlje, ukoliko izuzmemo Crnu Goru. Zašto je ona izuzetak? Razlog je jednostavan, suđenje Svetozaru Maroviću i sve što ga je pratilo, nije rezultat sistemske i organizovane borbe protiv korupcije već je to po svojoj prirodi i manifestaciji obračun dve interesno organizovane grupe. Nimalo različit od trenutnog obračuna koji potresa Crnu Goru, između Škaljarskog i Kavačkog klana. A šta se za to vreme dešava u Srbiji?
Za one koji se ne sećaju, prvo igrokaz na temu "borimo se protiv sistemske korupcije" priređen je još 1993 godine. Slobodan Miloševic,tada predsednik Srbije, objavio je pokretanje akcije za iskorenjivanje mita i korupcije. Te godine marta meseca uhapšeni su ministar trgovine Sava Vlajkovic i Velimir Mihajlovic, ministar industrije, pod optužbom da su zloupotrebljavajući službeni položaj uzeli "proviziju" od 2.115.000 nemačkih maraka. Optužnica ih je teretila da su od čelnika firme "Jugodrvo" zahtevali da cenu nafte uvećaju za osam feninga po litru, a da razliku daju njima. Policija je pronašla novac - emitovani su i snimci tajnog skrovišta u voćnjaku u kome su ministri zakopavali devize. Okružni sud u Beogradu 31. oktobra 1993. osuđuje Vlajkovića i Mihajlovića na po četiri godine zatvora uz nalog da vrate iznuđeni novac. Ali hapšenje najvećeg igrača je tada izostalo. Spekulisalo se da je policajce sa vrata pomenutog funkcionera opozvao lično Milošević. Poruka je bila preneta, sila demonstrirana a funkcioner i mozak "probijanja spoljnjeg zida sankcija" od tog meomenta bio je potpuno skrajnut. Mada iz sadašnje pozicije uspešnog i bogatog konsultanta u međunarodnim okvirima on lično nema pta da zameri epilogu ove afere, koja je u tom trenutku tresla Srbiju.
U godinama koje su dolazile ređale su se afere u kojiam su akteri bili i neki od nosilaca najviših državnih i političkih funkcija. Od slučajeva Smiljka Kostića, direktora DIN-a, Jezde i Dafine, Nenada Đorđevića iz JUL-a, pa do Kolesara i Janjuševića, slučaja MOBTEL i braće Karić, afere Stečajna mafija... Jedino kada smo bili nadohvat ozbiljnijeg slučaja bilo je u slučaju Kofer. Međutim, i ta stvar je na neki način "zagrađena" pa su cenu platili niži igrači dok su velike ribe zahvaljujući političkom momentumu i brojnim državnim razlozima izostavljene.
Danas je knjiga spala na dva slova. Olivera Dulića, nekadašnjeg ministra za zaštitu životne sredine u vladi Mirka Cvetkovića i njegovog kolegu ministra trgovine Slobodana Milosavljevića. Dulić je, prema navodima optužnice, kompaniji NUBA invest zloupotrebljavajući službeni položaj pribavio protivzakonito neophodne dozvole za postavljanje optičke mreže u Srbiji. pre dve godine ej prvostepeno suđen na 3,5 godina zatvora ali je Apelacioni sud u Beogradu u junu 2018. godine slučaj vratio na ponovno suđenje.
Što se tiče Slobodana Milosavljevića, on je optužen da je kao ministar doneo odluku i zaključio ugovor o zameni poljoprivrednog zemljišta sa firmom „Maxim co". Iako nije bilo pravnog osnova, Ministarstvo poljoprivrede je ovom preduzeću ustupilo 26 hektara državnog zemljišta u građevinskom rejonu Novog Sada, vrednog više od 10 miliona evra. Postupak je još u toku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve