Vesti
14.04.2019. 20:30
R. E.

Mirjana Marković - supruga predsednika, doktor nauka, lice s poternice...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Mirjana Mira Marković bila je doktor sociolog, jugoslovenska i srpska političarka, predsednica stranke Jugoslovenske levice (JUL) i supruga bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Akademska karijera

Rođena je 10. oktobra 1942. u Požarevcu, gde je završila gimnaziju, a potom je studirala Sociologiju na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirala. Sociologiju je potom predavala na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, na Američko-francuskom univerzitetu za menadžment u Beogradu i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu. Bila je i gostujući i počasni profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov u Moskvi. Pored toga bila je i redovna članica Ruske akademije društvenih nauka.

Njeni radovi i dela prevođeni su na ruski, engleski, kineski, grčki.

Politika, JUL, poternica...

Ipak Mirjana Marković u domaćoj javnosti najpoznatiji je bila kao supruga Slobodana Miloševića i po svom političkom angažmanu. Komunističku ideju ponela je iz porodice, da bi 1994. godine osnovala i svoju stranku JUL, koja je bila koalicioni partner vladajućoj Socijalističkoj partiji Srbije.

https://www.youtube.com/watch?v=ziOtv-Amoqk&feature=youtu.be

Nekoliko godina nakon izručivanja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, Mirjana Marković i sama je napustila Srbiju 2003. godine i zatražila politički Azil u Rusiji. Dve godine godine kasnije za njom je raspisana poternica zbog malverzacija oko dodeljivanja stanova u Beogradu. Rusija je odbila da je izruči Srbiji, jer ima status političke izbeglice.

Mirjana je sa suprugom Slobodanom imala dvoje dece, Mariju i Marka, kao i unuka Marka Miloševica, koji danas živi u Beogradu.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

[wc_posts author="" author_name="" p="" post__in="" order="DESC" orderby="date" post_status="publish" post_type="post" posts_per_page="4" taxonomy="" field="slug" terms="" title="yes" meta_all="yes" meta_author="no" meta_date="no" date_format="M j, Y" meta_comments="no" thumbnail="yes" content="no" paging="no" size="wccarousel" filtering="yes" columns="4" gutter_space="20" heading_type="h4" layout="grid" template="box" excerpt_length="15"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve