Litvanija želi da se Srbija uskladi sa EU, po pitanju Rusije

Litvanija želi da se Srbija uskladi sa EU, po pitanju Rusije


Dalija Gribauskajte, predsednica Litvanije, pozvala je Srbiju da uskladi stav sa EU, o pitanjima Rusije, ali i da poštuje investitore u svoju zemlju, preneo je danas portal Baltik tajms (The Baltic Times).

“Budućnost Srbije kao članice EU zavisiće od napora i političke odlučnosti da ide u istom pravcu s Evropom”, navedeno je u saopštenju iz kabineta predsednice Litvanije, nakon njenog sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

U saopštenju se navodi i da Srbija, iako priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, nije dala podršku sankcijama, koje je EU uvela Rusiji,  i “optužuje se” da je učestvovala u vojnim vežbama sa Rusijom.

Gribauskajte je izjavila i da Litvanija očekuje “pouzdaniju zaštitu stranih investicija u Srbiji”, navodi Baltik tajms. Taj portal dodaje, pozivajući se na saopštenje iz kabineta predsednice Litvanije, da su kompanije iz Litvanije investirale u Srbiju više od 15 miliona evra. Baltik tajms posebno ističe da su zvaničnici Litvanije kritikovali Srbiju zbog odnosa prema kompanijama iz Litvanije, kao što su Alita, Arvi i Saniteks (Sanitex).

Predsednica Litvanije posetila je Beograd je u petak, 18. maja, gde je razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, ona je potvrdila da Litvanija želi stabilan i prosperitetan odnos sa Balkan, a predsednik Vučić je izrazio nadu da će se u narednom periodu intenzivirati privredna saradnja Srbije i Litvanije, kao i da će doći do realizacije novih litvanskih investicija u Srbiji.

“Srbija nastavlja da popravlja poslovni ambijent i očekujem povećanje trgovinske razmene s Litvanijom. Šansu za privrednu saradnju pruža i veliki broj ugovora o slobodnoj trgovini koje je Srbija zaključila s nizom država”, istakao je Vučić.

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar