Vesti
15.05.2019. 12:46
Beta

Milojičić najavio da će biti u Skupštini i glasati za Tijanin zakon

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić izjavio je da će biti u skupštinskoj sali kada se bude glasalo o Tijaninom zakonu zbog, kako je rekao, "svoje i sve druge dece".

"To je naša obaveza prema deci", izjavio je Milojičić u parlamentu i potom naveo da je to obrazloženje stavio i na svoj Fejsbuk profil i ocenio da "Tijanin zakon" ne treba politizovati.

"Postovani prijatelji obavestavam vas da cu zbog svoje a i druge dece svakako ici na sednicu parlamenta kako bih glasao za TIJANIN ZAKON, to je obaveza prema svoj deci u Srbiji", napisao je Milojičić na svom fejsbuk profilu.

Skupština Srbije nastavila je danas načelnu raspravu o Predlogu zakona za izmene i dopune Krivičnog zakonika, poznate u javnosti kao Tijanin zakon, koje obuhvataju uvodjenje kazne doživotnog zatvora za najteža postojeća krivična dela, kao i o izmenama drugih zakona iz krivične oblasti.

Povezane vesti - Šta je o usvajanju Tijaninog zakona rekla predsednica Skupštine Maja Gojković pročitajte ovde.

Doživotni zatvor menja kaznu od 30 do 40 godina zatvora kod svih krivičnih dela kod kojih je sada propisana, ali je nije moguće izreći osobama koje u trenutku kad su počinile krivično delo nisu napunile 21 godinu starosti.

Kazna doživotnog zatvora bila bi uvedena, u skladu sa inicijativom Fondacija Tijana Jurić, za krivična dela silovanje, obljuba na nemoćnim licem, obljuba sa detetom i obljuba zloupotrebom službenog položaja. U obrazloženju je navedeno da se time propisuje doživotni zatvor za krivična dela koja su za posledicu imala smrt lica prema kome su izvršena ili su izvršena prema detetu.

Za osuđene na doživotni zatvor moguć je uslovni otpust posle izdržanih 27 godina, sa rokom provere od 10 godina kada se može ukinuti, ali, kako je navelo Ministarstvo pravde, izuzetak postoji za nekoliko "najsvirepijih krivičnih dela, poput ubistva deteta ili trudnice".

Krivična dela za koja je moguće izreći doživotni zatvor ne zastarevaju. Deo opozicionih stranaka, među kojima je i DS, mesecima bojkotuje sednice parlamenta jer smatra da nema uslova da se čuje i njihovo mišljenje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve