Vesti
12.04.2019. 20:10
Marko R. Petrović

MILORAD PUPOVAC: Pogrešili su oni koji nas nisu hteli!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ulazak predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke bio bi višestruko značajan za Srbe u Hrvatskoj. To za Ekspres kaže Milorad Pupovac, predsednik SDSS i nosilac liste ove stranke na izborima za Evropski parlament koji se održavaju 26. maja.

To bi bio naročito značajan događaj, imajući u vidu i pokušaje istorijskog revizionizma u Hrvatskoj, koji uključuju i veličanja ustaštva i NDH.
- Ulazak predstavnika Samostalne demokratske srpske u Evropski parlament bio bi značajan jer bi predstavljao snažno sredstvo u borbi za prava Srba u Hrvatskoj i važan glas za sve kojima je stalo do novih odnosa u regiji – kaže Pupovac.

Zbog čega mislite da nijedna od stranaka u Hrvatskoj nije želela da uključi predstavnike srpske manjine na svoje liste za Evropski parlament?
- Neke su stranke pregovarale s našom strankom, Samostalnom demokratskom srpskom, o zajedničkim listama. Nismo, međutim, uspeli da postignemo dogovor o tome. Pre pet godina bio sam kandidat levih stranaka. Danas zbog opšte atmosfere i negativne kampanje to je manje moguće. Verujem da će, nakon našeg rezultata, rezultata naše stranke koja ide samostalno, svima biti jasno da su pogrešili.

Sa kojim ste strankama pregovarali?
- Sa Hrvatskom narodnom strankom i Narodnom strankom reformista.

Šta su bili razlozi da do dogovora ne dođe?
- Različiti su bili razlozi.

Na izborimaa za Evropski parlament iz Hrvatsk se bira 12 poslanika. SDSS mogla bi da osvoji jedan mandat, što bi predstavljalo prvi ulazak nekog srpskog poslanika u Evropski parlament. Oko 60.000 glasova bio bi neophodan minimum potreban za osvajanje prvog srpskog mandata u Evropskom parlamentu. Pupovac je ranije izjavio da očekuje da će najveći broj glasova doći iz Hrvatske, ali i da očekuje glasove ljudi koji su u izbeglištvu ili na privremenom radu u BiH, Srbiji ili drugim zemljama, poput Austrije i Nemačke.

Osim Pupovca, na listi su i profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović, saborski zastupnici Dragana Jeckov i Boris Milošević, kao i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Među ostalim imenima na listi su i načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić, zamenica šibensko-kninskog župana Anja Šimpraga, načelnik opštine Krnjak Dejan Mihajlović, predsednica Aktiva žena SDSS-a Mirjana Oluić, zamenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović, predsednica GO SDSS-a u Zagrebu Tatjana Vukobratović–Spasojević, kao i riječka srednjoškolka i vaterpolistkinja Aleksandra Ratković.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve