Vesti
24.04.2019. 13:58
R.E./Beta/Foto:Shutterstock

Najave rezervnog sastava policije RS "probni balon" vlasti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da su najave o formiranju rezervnog sastava policije "probni balon", koje vlasti Republike Srpske (RS) puštaju kako bi se video odgovor ostalih u Bosni i Hercegovini (BiH), ali i međunarodne zajednice.

"Ako bude slab odgovor, onda je svašta moguće", rekao je Izetbegović u intervjuu za sarajevski portal Kliks (ww.klix.ba) odgovarajući na pitanje da li su mogući novi sukobu u BiH posle najava RS o formiranju rezervnog sastava policije.

On je najavio da će Federacija BiH odgovoriti kontramerom i takođe uvesti rezervni sastav policije.

Prema njegovim rečima, sadašnja retorika predstavnika vlasti u RS i sve što se dešava u tom entitetu BiH ima različite ciljeve.

"Jedno je da se odvuku teme s onoga o čemu oni ne bi da razgovaraju, o presudi Radovanu Karadžiću, o presudi u vezi s 9. januarom, da se odvuče pažnja od socio-ekonomskog stanja, da se pomogne Srbiji u vezi s Kosovom, pokušava se praviti neki balans", istakao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, cilj je i da se "isproba reakcija međnarodne zajednice i patriota BiH".

Komentarišući to što predsedavajući Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik ponovo crta nove granice na Balkanu, Izetbegović je ocenio da se tu radi o "populizmu i ubijanju svake političke konkurencije", ali i pomaganju Srbiji kada je reč o Kosovu.

On je dodao da se na taj način skreće pažnja sa stvarnih problema, ali i testiraju "živci međunarodne zajednice i njihova reakcija".

"Jedini pravi dogovor je snagom čuvati BiH", naglasio je lider SDA.

Govoreći o formiranju novog Saveta ministara BiH, Izetbegović je kazao da je to moguće uraditi u kratkom roku, te da postojeći zakoni obavezuju BiH da aktivira MAP - Akcioni plan za ulazak u NATO.

"Milorad Dodik je pristao na Zakon o odbrani, a sada se nešto politički predomišlja. Ako žele da promene te odluke, neka se obrate nadležnim institucijama. Do tada je taj zakon relevantan. Dakle, biće aktiviran prvi Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO", naveo je on.

Upitan da li veruje da Srbija i Hrvatska imaju dobronameran odnos prema BiH, lider SDA je naveo da je to "kompleksno pitanje".

"Sve je to balans interesa i odgovornosti i straha ako neke stvari krenu kako ne treba. Mislim da Hrvatska nema teritorijalnih pretenzija prema BiH. Ona ponekad jednostrano zastupa interese Hrvata u BiH, ali Hrvati u BiH žive s Bošnjacima", kazao je Izetbegović.

Još je naveo da Hrvatska podržava NATO i EU BiH, te da su "u mnogim stvarima korektni, tako da postoji kombinacija i dobrog i lošeg".

Što se tiče Srbije, rekao je dalje Izetbegović, postoje izjave potvrde teritorijalnog integriteta BiH, kao i o dobrosusedskim odnosima.

"S druge strane, imate Dodika koji da izjave kakve da, a sutradan je u Beogradu. I to dovoljno govori. Niko to ne demantuje, niti se tome suprotstavlja", naglasio je Izetbegović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve