Vesti
26.05.2019. 12:53
DW

NIMEC: Reč kompromis na Balkanu ima loše značenje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net
Američki diplomata Metju Nimec, koji je posredovao u sporu Severne Makedonije i Grčke oko imena, ocenio je da na Balkanu reč kompromis ima loše značenje.

"Reč kompromis u SAD je dobra reč. Posvađamo se. Odemo u drugu sobu. Diskutujemo o tome i izađemo sa rešenjem. Postigli smo kompromis. I svi kažu, to je odlično. Na Balkanu je, međutim, kompromis loša reč. Niko nije pobedio", rekao je Nimec u intervjuu za Dojče vele.

On je izrazio nadu da će se, i pored toga što postoje protivljenja i u Severnoj Makedoniji i u Grčkoj, "gledati napred a ne unazad".

"Privremeni naziv UN 'Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija' - to nije bilo ime zemlje. To je bio privremeni naziv dok se čekalo ime… Zemlja je tim nazivom bila zakočena”, rekao je Nimic.

Na pitanje da li je spor završen, on je rekao da "niko ne može sa sigurnošću da govori o budućnosti".

"Ne verujem da će se istorija zaustaviti. Stvari se nastavljaju. Svađe koje imaju duboke korene menjaju svoju prirodu, ali ne nestaju. Jer, istorija ovog regiona, makedonskog regiona, ako pogledate na vreme Aleksandra Velikog, Rimskog carstva, Otomanskog carstva, Balkanskih ratova i onda sve što se dogodilo u Prvom i Drugom svetskom ratu, u grčkom građanskom ratu i Titove težnje, te komunistički period do raspada Jugoslavije, dobićete dugu istoriju u kojoj je ovaj region bio centralna tačka. I sada smo postigli i rezoluciju o imenu. Ali, u obe zemlje narod smatra da se dalo previše zbog toga što je postignut kompromis", rekao je američki diplomata.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve