Vesti
25.04.2019. 16:38
Đoko Kesić/Foto:SPC

Raskola u SPC o Kosovu neće biti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Neuki novinari i političko-verski analitičari najavljivali su sigurni raskol u vrhu SPC po pitanju Kosova, tvrdeći da su Sabor i Sinod podeljeni. To opovrgava Vaskršnja poslanica patrijarha SPC gospodina Irineja, ali i sagovornici Ekspresa protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić i teolog Aleksandar Milojković

Brojni, ali mahom neupućeni novinari i analitičari, najavljivali su novi raskol u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u slučaju da moćni svet privoli Srbe i Šiptare da nađu rešnje za Kosovski čvor u maglovitom razgraničenju, ma šta ta sintagma značila. Početak kosovskog rešenja, navodno, trebalo bi da počne 29. aprila u Berlinu. Po tumačenju pomenutih analitičara i novinara deo visokog sveštenstva, okupljen u okviru akcije Apel za odbranu Kosova i Metohije, izazvaće raskol jer "postoji ozbiljna i moćna struja vladika i episkopa koji podržavaju politiku Aleksandra Vučića".
Raskola neće biti. To se čita između redova u Vaskršnjoj poslanici patrijarha SPC gospodina Irineja koji kaže:
"Molimo se vaskrslom Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, Svetog cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine..."
Sa tim u vezi u potpunosti komunicira i ekskluzivna izjava za Ekspres protojereja-stavrofora dr Velibora Džomića, svešenika koji je blizak saradnik mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.
"Po pitanju Kosova u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nema raskola, kako su to određeni krugovi priželjkivali. Jedinstven je stav u Saboru SPS i u Svetom arijerejskom Sinodu da niko nema pravo da deli ili odvaja Kosovo od Srbije, razlozi su poznati i više puta pominjani u stavovima iz vrha Srpske pravoslavne crkve. Crkvena punoća je jedinstvena po pitanju Kosova i Metohije i to se videlo u majskom i novembarskom saopštenju Sabora prošle godine. Iznosim i svoj lični stav, razmimoilaženja, ali ne i raskola, jedino može biti u odnosu na budući stav prema aktuelnoj vlasti u Srbiji na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem ukoliko, ne daj Bože, povuče neki potez koji bi vodio odricanju Srbije od Kosova i Metohije u bilo kom vidu", kaže Džomić.
Paralelno sa prizivanjem raskola postavlajlo se i pitanje: Zašto i sa kojim pravom se SPC meša u državne poslove, sve povodom mogućih rešenja budućnosti Kosova. Teolog Aleksandar Milojkov kaže da niko nema pravo da postavlja pitanje zašto se Srpska pravoslavna crkva meša u državne poslove. Ona se i ne meša u te poslove, ali niko joj ne sme niti može da zabrani da iznese svoje mišljenje o tako važnim pitanjima koja se tiču i vere i nacije, a naravno i državnih poslova. Naučili smo već da je Sveti Sava to rešio svojom teorijom "sinfonije" o saradnji crkve i države, tako je i danas. Sveti Sava je imao posredna i neposredna sazanja kako su taj problem "rešavali" vizantijski carevi. Zapravo nisu ga rešavali, nego komplikovali, nametali su svojom carskom titulom i moći svoju volju, što je iniciralo mnoge probleme.
"Naša Srpska pravoslavna crkva se ne meša u poslove države, čak ni kad je u pitanju kosovski problem, mada je svima znano da je Kosovo polazište naše duhovne i državne vertikale", navodi teolog Milojković.

 

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve