Vesti
07.03.2016. 14:11
ekspres

Samit produžen, Turci traže još novca za zbrinjavanje izbeglica

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Turska želi više od tri milijarde evra, koliko joj je dosad obećano, hitno ubrzanje pristupnih pregovora sa EU i viznu liberalizaciju

BRISEL, 7. marta - Samit Evropske unije i Turske koji je u toku u Briselu, produžen je pošto je turski premijer Ahmet Davutoglu ponudio "nove ideje" koje prevazilaze ono na šta se Ankara ranije obavezala kada je reč o obuzdavanju priliva migranata u Evropu, izjavio je neimenovani evropski zvaničnik.

- Oni nude više i zahtevaju više - rekao je taj zvaničnik nakon prvog radnog sastanka, prenosi Rojters.

On je rekao da će Davutoglu tokom radnog ručka sa liderima 28 članica EU izneti dalekosežnije predloge i da će samit potrajati do večernjih sati kako bi se pokušalo da se postigne dogovor o tome.

Drugi neimenovani diplomata EU rekao je da Turska želi više od tri milijarde evra, koliko joj je dosad obećano za pomoć u zbrinjavanju sirijskih izbeglica na njenoj teritoriji, hitno ubrzanje pristupnih pregovora sa EU i viznu liberalizaciju za turske građane do proleća.

Zauzvrat, Ankara je spremna da preuzme nazad migrante koji nisu iz Sirije i kojima je odbijen zahtev za azil u Evropi pored onih koje zaustavi u turskim teritorijalnim vodama, rekao je on.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve