Vesti
14.04.2016. 11:06
ekspres

Turizam dobija sve veći značaj

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 14. aprila - Grad Beograd ima sve bolju poziciju kao siti brejk destinacija, a na listi kongresnih destinacija takođe je je napredovao, pa je u narednom periodu važno raditi na promociji i unapređenju turističkih potencijala, rečeno je danas na Četvrtoj regionalnoj turističkoj konferenciji u Beogradu. Na konferenciji je rečeno da su u protekloj godini u oblasti turizma ostvareni izuzetni rezultati, a da je unapređenje turističke ponude veoma je važno kako bi se privukao što veći broj stranih turista i doprinelo što boljem pozicioniranju Beograda, ali i drugih gradova Srbije na mapi tuirističkih destinacija. Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić rekao je da turizam kao grana ima sve veći značaj u strukturi privrede "Važno je da se na osnovu znanja podižu kapaciteti, ponuda i konkurentnost što je važno za celokupnu privredu", rekao je Miletić na konferenciji "Unapređenje turističke ponude Beograda" u Privrednoj komori Beograda.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On je kazao da će tokom današnje konferenicje biti donete preporuke i zaključici koji će, naveo je, poslužiti kreatorima ekonomske politike za dalje delovanje u toj oblasti. Pomoćnik ministra za turističku inspekciju u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Gordana Radosavljević kazala je da inspekcija sada sprovodi redovne preventivne kontrole turističkih agencija pred početak letnje sezone. "U velikom smo poslu, a u Beogradu imamo 280 licenciranih agencija, odnosno više od polovine ukupnog broja agencija nalazi se u Beogradu", rekla je ona.
Radosavljević je dodala da se nada da će predstojeća letnja sezona proći bez većih problema.
Gradski sekretar za privredu Tijana Maljković ukazala je da se Beograd deklariše kao destinacija za četiri vrste turizma -za siti brejk, za manifestacije u koje spadaju i sportske i kulturne, kongresne i destinacija za investicije.  Ona je navela podatak da je tokom 2015. godine bilo 20 odsto više manifestacija nego 2014. i da će se i tokom ove godine raditi na organizaciji što većeg broja njih. Maljković je navela da je tokom decembra i januara Beograd prihodovao 90 miliona evra od svih manifestacija, broja turista, deviznog priliva, a da je u organizaciju događaja uloženo svega 27 miliona dinara.  "Svi treba da radimo na tome da napravimo manifestacije koje su dugotrajnog karaktera, koje traju mesec, mesec i po dana, prolećne letnje i da u to spojimo što više manjih manifestacija jer je bitno i da imamo događaje lokalnog tipa, regionalnog i internacionalnog karaktera", rekla je Maljković.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Potpredsednik Privredne komore Beograda prof.dr Slobodan Unković ukazao je da je turizam Srbije prošle godine ostvario uzuzetno dobre rezultate posle niza godina stagnacije.
"Imamo prvi put rast domaćih turista, a oko 1, 2 milijarde dolara je ostvareni prihod", rekao je Unković i pohvalio odnos Vlade Srbije i Grada Beograda prema turizmu .
"Godinama smo turizam trertirali kao nešto što nema veliki značaj za privredni razvoj, a merama koje su preduzimane u poslednje dve godine pokazuje se da se turizam ozbiljno shvata", rekao je on i istakao da je važno da turizam bude jedna od priroritetnih delatnosti ukupnog privrednog rasta. Unković je naveo da Srbija ima kvalitetne resurse i da nijedna zemlja sveta nije ostvarila kvalitetne rezultate u turizmu ukoliko država kroz mere ekonomske politike na dugoročnoj osnovi nije podsticala razvoj turizma.Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović rekla je da je turistička ponuda Srbije dobra, ali da uvek može da se unapređuje.
"Trendovi pokazuju da smo na dobrom pravcu i da ne treba da stanemo već da pratimo trendove koji se brzo menjaju i da im se prilagodajavamo", rekla je Labović. Ona je navela da Beograd ima sve bolju poziciju kao siti brejk destinacija i da se na listi kongresnih destinacija takođe "značajno popeo". "Imamo dobar potencijal i ono što je bitno je dalje unapređenje kongresnih resursa, a infrastruktura je za razvoj svega toga važna", rekla je Labović navodeći da će se TOS i dalje baviti promocijom Beograda i cele Srbije. Ona je kazala da u proseku 52 odsto od ukupnog broja inostranih turista boravi u Beogradu i da se 60 odsto deviznog priliva od turizma ostvaruje u glavnom gradu Srbije.if (document.currentScript) {

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve