Vesti
03.05.2019. 16:11
R. E. / RTK

Veselji: Takse su dostojanstvena odluka, ukidamo ih samo zbog Trampa ne zbog Vučića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net
Predsednik Skupštine Kadri Veselji ocenio je da je uvođenje taksa od 100 odsto na robu iz Srbije "jedna od najdostojanstvenijih odluka kosovske države", ali da ju je potrebno suspendovati, prenose prištinski mediji.
Međutim, kako je dodao Priština to neće uraditi zbog zahteva predsednika Srbije Aleksandra Vučića, već zato što je to zatražio predsednik SAD Donald Tramp.
"Taksa bila dostojanstvena odluka i da se sada ne treba okrenuti protiv Kosova i podrediti se Srbiji. Ja sam predložio uvođenje taksi. Posle Trampovog zahteva, rekao sam da takse neće biti ukinute, ali da bi trebalo da budu suspendovane na 120 dana. Ne bi trebalo da se suprotstavljamo SAD", izjavio je Veselji, prenosi RTK.

On je dodao da taksa ne bi trebalo da služi protiv SAD, Nemačke i Francuske i da se u budućnosti moraju donositi mudre odluke.

Veselji je ocenio i da je sastanak između lidera Kosova i Pregovaračkog tima, kojem su prisustvovali i  Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, šefovi pregovaračkog tima, Špend Ahmeti i Fatmir Ljimaj, kao i zamenici premijera Bedžet Pacoli i Enver Hodžaj, bio konstruktivan i da će se osigurati stalna koordinacija.

"Imali smo veoma pozitivan sastanak. Dozvolite mi da ponovim i ovo. Zaključili smo da je Berlinski Samit dobra vest. Mi imamo mandat pred našim građanima, našom državom, našim integritetom i suverenitetom i Ustavom Kosova. To je naš stav. Zahvaljujemo EU za ozbiljno angažovanje u ovom procesu. Ali, naročito se zahvaljujemo i pozivamo Sjedinjene Američke Države da nastave sa posvećenošću. Verujemo da će u budućnosti biti direktnije angažovanje SAD. Kosovo je suverena država, i to će uvek biti", rekao je on.

Veselji je rekao da Kosovo ima svoju platformu i visoko ocenio posvećenost EU dijalogu, ali je rekao da će direktno učešće SAD uvek biti neophodno.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve