Vesti
22.04.2019. 14:57
Tanjug

Vesić: Gradićemo i memorijalni centar i muzej posvećen žrtvama holokausta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bar Ester, po majci Albehari, rođena u logoru na Starom sajmištu, gde joj je cela porodica stradala, danas je na dan obeležava sećanja na žrtve holokausta dobila obećanje zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da će zajedno prošetati kroz memorijalni centar koji je u planu da se tu izgradi.

"Sve što se dešavalo ja sam proživela, želim dok sam živa da se centar završi, rođena sam ovde, po šupama sam stanovala i dan danas me duša boli kada dođem ovde", rekla je Ester.

Vesić je rekao da je izrada zakona o Starom sajmištu pri kraju i da se jedino na to čekalo.

"Kada se usvoji zakon o Starom sajmištu biće rešeno imovinsko pitanje, otkupićemo privatnu imovinu i krenućemo u konačnu realizaciju memorijalnog centra", rekao je Vesić.

Pored izgradnje memorijalnog centra, u planu je i izdradnja muzeja koja će biti posvećena žrtvama holokausta, što je već dogovoreno na nedavno održanom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"To će biti prvi put da Srbija i Republika Srpska na taj način obeležavaju stradanje našeg naroda u Jasenovcu i na taj način se nikada neće zaboraviti strahote koje su se desile u Jasenovcu", kaže Vesić.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

[wc_posts author="" author_name="" p="" post__in="" order="DESC" orderby="date" post_status="publish" post_type="post" posts_per_page="4" taxonomy="" field="slug" terms="" title="yes" meta_all="yes" meta_author="no" meta_date="no" date_format="M j, Y" meta_comments="no" thumbnail="yes" content="no" paging="no" size="wccarousel" filtering="yes" columns="4" gutter_space="20" heading_type="h4" layout="grid" template="box" excerpt_length="15"]

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve