Vesti
15.04.2019. 13:17
Đoko Kesić

Vojvoda dr Šešelj - multipraktik

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vojislav Šešelj mi ne izlazi iz kuće. Kao da mi je član familije. Kako uključim televiziju na bezbroj naših kanala stoluje Vojvoda. On u mojim mislima redovno proizvodi niz asocijacija. Izdvajam tri.

Prva: Kad mlađani Šešelj sredinom osamdesetih godina prošlog veka, zbog neke svinjarije na Sarajevskom univerzitetu, umesto da bude izabran za asistenta, biva uhapšen i osuđen u očiglednom političkom progonu od strane tadašnjih moćnika SR BiH Branka Mikulića i Hamdije Pozderca. Kao skupštinski izveštač "Borbe" potpisao sam peticiju da se Vojislav Šešelj pusti iz zeničkog zatvora. Taj potpis, u ta vremena, mogao me je koštati posla i još nekih ozbiljnih posledica. Ali nije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Nacionalne veleizdaje

Druga je krajnje ozbiljna, o tome sam u nekoliko navrata i pisao. Vezana je za događaje posle Petog oktobra 2000. godine kada je Demokratska opozicija Srbije pobedila Miloševića i Šešelja i osvojila vlast. Očekivao sam tada da će Srbija postati pravna država, da će skupiti dovoljno moralne i istorijske snage i svesti, da će iz blata ustati na noge. Da će uhapsiti Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja i suditi im zbog nacionalne veleizdaje!

To je Srbiji i mladoj srpskoj demokratiji bilo potrebno kao lek: Milošević i Šešelj su vodili zemlju u ratnim vremenima i uveli je u najveći poraz u njenoj istoriji. Dovoljan razlog da ih ne izručimo Hagu, što bi Srbiju opet stavilo u red ozbiljnih država... Nažalost DOS to nije uradio. Momci iz Demokratske opozicije Srbije, ranije su se zavetovali Zapadu da će Miloševića izručiti Hagu, njima je taj prezent bio potreban da bi se bavili nekim lukreativnim poslovima u zemlji. Srbija ih nije zanimala!

Diplomirao na Stojiljkoviću

Treća asocijacija, posle dve pomenute, smo mi. Vojvoda Šešelj savladao je onu magičnu moć opsene narodnih masa, imao je ubedljiv marketing nametanja sopstvene volje. Diplomirao je na nesrećnom Vlajku Stojiljkoviću, bivšem srpskom ministru unutrašnjih poslova. Dakle, tada već bivši ministar Stojiljković je početkom 2002. godine, pošto je SRJ usvojila Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom (a njega je tužilac Tribunala Luiz Arbur maja 1999. optužila za ratne zločine počinjene na Kosovu) dolazio u Poslanički klub JUL-a i pričao da će se ubiti - živ neće u Hag. Kaže ubiće se pored Večne vatre u Parku prijateljstva nedaleko od bivše zgrade CK na Ušću. To sluša Vojvoda Šešelj, koji je često svraćao u klub julovaca i kaže: "Vlajko, ti si lud. Ako se ubiješ pored Večne vatre, tamo te niko neće ni naći tri dana posle. Zašto se ne ubiješ ispred Savezne skupštine. Tu vest će objaviti svi svetski mediji". Nesrećni Vlajko je iz pištolja pucao sebi u glavu ispred Savezne skupštine 11. aprila 2002. oko 19 časova. Od posledica ranjavanja umro je dva dana kasnije u Urgentnom centru u Beogradu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U toj koloni je masa nas stojiljkovića, koračamo tu deonicu već nekoliko decenija. Imamo i budućnost. Ona ima lice dr Vojislava Šešelja. U nemoći da to menjam, a i da mogu ne bih, jer nije mi to posao, Vojvodu gledam kao čoveka široke lepeze veština. U srpskim političkim mutljavinama. Sve veštine je savladao, jedinu lekciju koju nije naučio - nije mogao sebe i SRS da uvede u opozicionu kolonu.

Polevanje, pevanje, pucanje

Vojvoda je dakle savršeni multipraktik. Podseća na onu mašinu koju reklamiraju u emisijama TV Multišop. Mašina je moderna, od plastike je, malo košta, a za nju ubedljiv ženski glas tvrdi da radi sve. Samo što decu ne pravi. TV novinari zivkaju Vojvodu u razne emisije, znaju da će imati šou sa polevanjem, pevanjem i pucanjem. Multi program. On nikoga ne odbija, redovno dolazi, sve sa stomakom - pa je bio čak i u nekakvom rijalitiju. Ima odgovore na sve belosvetske dileme, jer sve jeste "Zadruga", što smo razumeli. A i mi smo se izveštili, nismo samo pasivni posmatrači, nego učesnici. A ko ima 200-300 evra može u akciju i sa starletama, tako li se to zove...
Dakle dr Vojislav Šešelj nije slučajna pojava, on je ta naša stvarnost, logična pojava srpskog državnog bića koje nikako da se otme boljševičkoj matrici. Gledam Vojvodu, a žao mi nas. Zaslužujemo to.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve