Vesti
04.04.2019. 18:11
Indeks.hr

Vrhovni sud Sanaderu povećao kaznu zatvora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader pravosnažno je nakon razmatranja Vrhovnog suda osuđen na šest godina zatvora, saznaje N1.
Prihvaćena je žalba tužilaštva na nepravosnažnu presudu, kojom je u slučaju "Planinska" prvobitno osuđen na 4,5 godina zatvora. Ovom odlukom Sanader se upućuje na izdržavanej zatvorske kazne u Remetinec, a izdan je i nalog za njegovo privođenje.
- Veće Vrhovnog suda je na današnjoj sednici odlučilo da će se protiv Ive Sanadera odrediti istražni zatvor. Njemu je preinačena prvostepena presuda i određen mu je istražni zatvor. Izrečena mu je kazna zatvora teža od pet godina što znači obligatorni zatvor - objasnio je odluku portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.
Devčić je rekao da je izdan i nalog za privođenje Sanaderom, što kako je objasnio, znači da je nalog upućen nadležnoj policijskoj stanici koja Sanadera onda mora potražiti na njegovoj adresi stanovanja. Ako ga policija ne pronađene u njegovoj kući u Kozarčevoj ulici ili na nekoj od drugih lokacija na kojoj bi mogao biti, za Sanaderom će biti raspisana poternica.
- Rešenje o istražnom zatvoru je dostavljeno Županijskom sudu u Zagrebu, sudija je izdao nalog za privođenje nadležnoj policijskoj postaji. Ona je dužna odmah po tom nalogu postupiti, pronaći ga, lišiti ga slobode. Ako ga nema na adresi trebaju ga potražiti gdje se nalazi. Ako ga se ne pronađe, sledeći korak je raspisivanje poternice - rekao je Devčić.
On je objasnio i da Sanader vezano uz ovaj predmet u kojem je osuđen nije bio u istražnom zatvoru, a istražni zatvor po drugim predmetima se ne uračunava. Pojasnio je i da se Sanader neće moći izvlačiti na loše zdravstveno stanje.,
- Faktor zdravstvenog stanja kod nijednog istražnog zatvora nije presudan. Ovde govorimo o obligatornom zatvoru, a Zagreb ima zatvorsku bolnicu, svi koji su bolesni mogu se lečiti i u zagrebačkim bolnicama. Zdravstveno stanje nije relevantno - rekao je Devčić.

 

 

 

Sanader: Ovo je smešno!
Novinarima se poslepodne ispred svoje kuće, u pratnji advokata, obratio Ivo Sanader izjavivši da je presuda - smešna.
- Nema dokaza. Ovo je smešno, presuda je trebala pasti. Ovo je još jedna predstava. Tu su moji advokati, ako dođu po mene, ja idem. To je besmisleno. To su laži, jedna do druge. Imate u svakom predmetu po jednoga koji me tuži jer je sebi kupovao bolju poziciju. Spreman sam na sve, dokazaću nevinost - rekao je Sanader.
Jadranka Sloković, Sanaderova advokatica, rekla je da nisu dobili ništa od suda nego od novinara od kojih su saznali za odluku Vrhovnog suda.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve