Vesti
24.04.2019. 11:53
R.E./Beta/Foto:Tanjug/Beta

VUČIĆ PORUČIO IZ PEKINGA: Kinezi se uključuju u izgradnju metroa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je rano jutros u višednevnu posetu Pekingu tokom koje će, na Drugom forumu za međunarodnju saradnju "Pojas i put", sastati  sa predsednikom Kine Si Đipingom, kao i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Osim bileteralnih pitanja, oni će, kako je najavljeno, pre svega razgovarati o pitanju Kosova.

 

Vučić: "Želimo da vozovi idu 160 km na sat"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Pekingu izjavio da će u narednih mesec dana biti potpisan ugovor o kreditu za prugu Subotica – Novi Sad, prenosi Radio-televizija Srbije. Vučić je takođe rekao da će zamoliti Kineze da ubrzaju radove na deonici Beograd - Stara Pazova, kao i da je potpisan okvirni sporazum za prugu Beograd–Niš–Preševo–državna granica sa Severnom Makedonijom.

"Želimo da vozovi idu 160 kilometara na sat, time podstičemo biznis u Srbiji i rasterećujemo autoputeve", rekao je Vučić i dodao da se prvi put u izgradnju metroa uključuju i Кinezi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Vučić je rekao i da je tokom prvog dana posete Pekingu potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji, kao i da Srbija ulazi u novi investicioni ciklus ne praveći problem sa javnim dugom.

On je takođe naveo i da će zamoliti kineskog predsednika Si Djinpinga da Кina pomogne Srbiji u uključivanju u tokove napretka veštačke inteligencije i robotizacije.

"Кinezi najviše od svih zemalja jugoistočne Evrope ulažu u Srbiju, u svoje fabrike i proizvodne pogone u Smederevu i Zrenjaninu", rekao je Vučić, prenosi RTS.

Vučić je kazao i da se radi i na stvaranju industrijskih parkova i formiranju radne grupe za zajedničke investicije.

"Naša saradnja sa Кinom je takva da je ona potvrda našeg čeličnog prijateljstva. Prvi smo iz jugoistočne Evrope otvorili put Кini, to se ovde poštuje i u Кini poštuju nas", rekao je Vučić o prijatevljstvu dve zemlje i dodao to isto kaže i u Кini, Vašingtonu, Moskvi i Briselu.

 

 

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Za 10 dana otvaranje Južnok kraka Koridora 10

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavo je iz Pekinga da će za deset dana biti otvoren južni krak Koridora 10.

"Želeo bih da učestvujem u otvaranju južnog kraka Koridora 10, za deset dana biće otvoren i za deset dana moći ćete da računate da idete ka Skoplju, Solunu, Atini bez ijednog metra koji nije auto-put. To je velika vest", rekao je Vučić.

On je u izjavi srpskim novinarima u Pekingu istakao da Srbija želi sa Kinom punu saradnju.

"U Evropi kada pomenete Kinu svi se nešto pravdaju. Ja se nigde ne pravdam. Za razliku od onih koji nam svakodnevno poručuju: 'Nije vam mesto u Evropi ili nećemo vas', Kinezi nam kažu: 'Mi sa vama hoćemo'. I mi hoćemo", kaže Vučić, dodajući da Kina ne ugrožava suverenitet i integritet Srbije.

 

Počasna garda dočekala Vučića

Kako prenosi Sinhua predsednik Srbije je dočekan uz počasnu gardu kineske vojske i crveni tepih na aerodromu u Pekingu. Vučić predvodi brojnu delegaciju ministara iz Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(BRF). (Xinhua/Cai Yang)

Tokom boravka u Pekingu, Vučić će se sastati i sa predsednikom Švajcarske Konfederacije Uli Maurerom i predsednikom Belorusije Aleksandar Lukašenko, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Od 25. do 27. aprila Vučić će učestvovati na drugom Forumu "Pojas i put", koji okuplja 40 šefova država i vlada i obratiće se učesnicima Foruma i prilikom završnog izlaganja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve