Vesti
09.05.2019. 13:58
R. E.

VUČIĆ OŠTRO TAČIJU: Ti Hašime zavisiš od nas! Nećeš ovo, nećeš ono, evo ja neću ništa..

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Ti Hašime zavisiš od nas. Neće to tako da ide, molim te da mi razgovaramo, a ne da ti govoriš šta hoćeš, a šta nećeš", rekao je na zajedničkom sastanku, u okviru Samita Brdo-Brioni u Tirani, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju.

Tači je inače sinoć na sastanku sa albanskim premijerom Edijem Ramom, domaćinom sastanka, razgovarao o ujedinjenju Albanaca, potpunom otvaranju granice između Albanije i Kosova, i pripajanju takozvane Preševske doline na jugu centralne Srbije.

Ni reči o modelima

Na sastanku u Tirani, kome prisustvuju lideri zemalja Zapadnog Balkana, ali i visoka predstavnica EU Federika Mogerini, Vučić je rekao i da nije "govorio i modelima" za rešavanje kosovskog pitanja.

https://www.instagram.com/p/BxO7nVhpcRQ/?utm_source=ig_web_copy_link

"Nikad nisam govorio o modelima, a dosta mi je da slušam šta Hašim hoće, a šta neće. Ti Hašime zavisiš od nas. Neće to tako da ide, molim te da mi razgovaramo, a ne da ti govoriš šta hoćeš, a šta nećeš. Hoćeš ja da ti kažem šta ja neću?", upitao je Vučić i dodao:

"Teme uz regionalnu stabilnost i očuvanje mira i svako je iznosio svoju ideju. Videlo se koliko ima sukoba, ne samo na zapadnom Balkanu, nego i šire. Zadovoljan sam što smo otvoreno govorili i meni je danas bilo lakše, sa predsednikom Dodikom. Leđa uz leđa smo štitili interese Srpske i Srbije. Mnogi nisu naučili da ovako otvoreno, ali promišljeno i relaksirano govorim o svemu", istakao je Vučić nakon sastanka.

Vučić je istakao i da je poručio Tačiju da mogu da pozovu i Amerikance i sve druge, ali da je ovo pitanje "Srbije i Albanca".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/ Hektor Pustina

"Koja će to Amerika da ugura u međunarodne insitucije? Probao si sa Kolindom (Grabar Kitarović), Borutom (Pahorom) nisi uspeo. Jesi li to sam smislio ili ti je neko pomogao? Nisam nikada govorio o rešenjima, već o postizanju dogovora. Ako može super, ako ne, preživecemo. Rekao sam Tačiju: Možete da pozovete i Amerikance i sve druge, ali ovo je pitanje Srbije i Albanaca. Ne postoji ta sila koja će naterati Srbiju da se ponaša suprotno svojim interesima. Počeli su da galame na nas, da nam govore šta da radimo. Ko ste vi da nam govorite šta da radimo? To je naš problem, problem Srba i Albanaca i mislim da nemamo pravu podršku EU", izjavio je Vučić.

Vučić je istakao da je najlakše nešto kritikovati i biti protiv nečega, za to se uvek nađe razlog,

"Šta briga onog na Islandu ili Malti kako ćemo mi da rešimo naše pitanje? To je samo naša stvar. Lako je biti protiv nečega, gledaj onog što recimo gura kamen uz brdo, pa mu još usput bacaj kamenčiće. Rekao sam im "Hajde da vidim kako ćete to da rešite". Pitao sam Tačija "Šta radiš bre ti? Jesi li to sam smislio ili ti je neko pomogao? Tim rečima na srpskom sam im rekao. Ti nećeš ovo, nećeš ono, evo ja neću ništa od toga što si ponudio i šta ćemo sad?", istakao je Vučić.
Vučić je dodao i da se nada da će "imati pameti" i da je zamolio da se pominje Republika Srpska
" Molim te da RS ne pominješ bez preke potrebe, znam zašto to govoriš - jer Amerikanci neće RS. Ja mogu da kažem da ja tebi ne dam da formiraš RS u Srbiji, a to je Kosovo. Mnoga teška rešenja sam izgurao, molim da se urazumite. Zamisli da sam ja govorio ono što ste ti i (Edi) Rama juče u Tirani? Ili Kolinda danas? O ujedinjenju. Samo malo stanite, sve razumem, ali stanite. Ako dođemo do rešenja - super, ako ne, valjda ćemo imati pameti da sačuvamo mir", poručio je Vučić.
Untitled-3
Dodik: Još samo Kaliforniju da su tražili...
Samitu prisustvuje i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik koji je izjavio da za rešavanje problema Beograda i Prištine nastavak dijaloga.

"Bio sam veoma zadovoljan činjenicom da je Vučić branio srpske interese i da je rekao Tačiju da mu Amerika ne može pomoći. I predsednik Vučić i ja smo mogli da održimo sastanak o nacionalnom ujedinjenju kao Rama i Tači. Kako bi međunarodna zajednica tada reagovala?", upitao je Dodik.

Kazao je da Tačijeve i Ramine izjave o otvaranju granica, niko ne reaguje.

https://www.instagram.com/p/BxN3ZRipH_k/?utm_source=ig_web_copy_link

"Video sam da pored integracije Kosova i Albanije traže i Preševsku dolinu (na jugu centralne Srbije). Još je samo falilo da traže i Kaliforniju da im se pridruži", rekao je Dodik.

Kako je izgledalo "hladno rukovanje" Vučić i Tačija pogledajte ovde.

Tači: Uključiti Ameriku

Tači je rekao da je dijalog Srbije i Kosovo važna tema, i da u komunikaciju u vezi sa rešavanjem tog pitanja mora da budu uključena Amerika.

"Bio sam iznenađen da SAD nisu konsultovane u vezi sa nedavnim sastankom u Berlinu. Mora se biti u komunikaciji sa SAD u vezi sa rešenjem sporazuma Srbije i Kosova", rekao je Tači na Samitu Brdo-Brioni.

On smatra da sporazum Srbije i Kosova treba doneti kao sporazum, kako kaže, "dve suverene zemlje", dodavši da nakon sastanka u Berlinu, očekuje da će odgovor kako dalje dobiti na predstojećem sastanku u Parizu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve