Vesti
20.05.2019. 16:50
Beta

VULIN: NATO da se izvini za svakog ubijenog

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar Aleksandar Vulin kaže da se od NATO pakta očekuje izvinjenje ne samo za civilne žrtve bombardovanja 1999, već i za svakog ubijenog policajca i vojnika.

Vulin je novinarima tokom polaganja venaca na spomen-obeležju poginulim gardistima i pacijentima ispred KBC "Dr Dragiša Mišović" kazao da niko nema prava da ubija vojnike i policajce u slobodnoj zemlji.

"Tražite oproštaj od roditelja, porodica", rekao je Vulin i dodao da niko od njih nije smeo da bude ubijen.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da je stradalo sedam vojnika i troje pacijenata.

"Ne postoji nijedna konvencija, odluka, zakon gde bolnica može biti legitimni cilj i ovo je jedan od najstrašnijih zločina koji se desio tokom NATO agresije 1999. godine", rekao je Nikodijević.

On je kazao da su poginuli vojnici bili na redovnom odsluženju vojnog roka i da su bili stari od 18 do 20 godina, kao i da su bili u protivpožarnoj brigadi "koja ničim nije mogla nikog da ugrozi".

"Ono što je obaveza je da se sećamo svih nevino stradalih, da čuvamo mir i da ne dođemo u situaciju da svoju slobodu branimo ljudskim životima", rekao je Nikodijević.

Direktor KBC "Dr Dragiša Mišović" Vladimir Đukić kazao je da su u tom napadu stradali i pacijenti koji nisu mogli da pobegnu.

"Kada su u licemerno zvanoj aktivnosti 'Milosrdni anđeo' pogađane bolnice, mostovi, obdaništa, imali smo nesreću da KBC 'Dr Dragiša Mišović' bude legitimna meta zlikovcima", rekao je Djukić i dodao da ne treba zaboraviti to što se desilo.

Otac jednog od poginulih vojnika Branislav Dojčinović kazao je da su poginuli vojnici bili "mladi ljudi koji nisu ostavili ništa iza sebe sem ucveljenih roditelja".

Vence su, ispred bolnice, položili pripadnici Gardijske brigade Vojske Srbije, osoblje bolnice, kao i rodbina i prijatelji nastradalih vojnika i civila.

KBC "Dr Dragiša Mišović" bombardovan je 20. maja 1999. godine, a direktnim pogotkom uništena je zgrada neurologije, a oštećene su zgrade Dečje i Ginekološko-akušerske klinike i prostorije pravne službe bolnice i računovodstvo.

U tom napadu poginuli su gardisti Aleksandar Bajin, Goran Verežan, Predrag Ignjatović, Branimir Krnjajić, Slaviša Miljković, Vojin Pejčinović i Dragan Tankosić, kao i pacijenti Branka Bošković, Zora Brkić i Radosav Novaković.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve