FITNES: Prevencija sportskih povreda

FITNES: Prevencija sportskih povreda


Povrede na treningu nisu retka stvar. Svaka osoba koja trenira svakodnevno, izlaže sebe mogućnosti da zadobije neku od mnogobrojnih neprijatnosti, koju povrede nose sa sobom. Ipak, ukoliko se povede računa o određenim stvarima, povrede se mogu izbeći. U nastavku teksta, predstavicemo neke od fundamentalnih stvari za prevenciju povreda.

1) Zagrevanje-od izuzetnog je značaja za sprečavanje povrede. Skoro sigurno ćemo doživeti povredu, ako bez ikakvog zagrevanja, započnemo trening. Svi mišići u telu zahtevaju određenu pripremu, pred velike i intezivne napore. U suprotnom, dolazi do njihovog pucanja.

2) Tehnika-Svaku vežbu ili pokret, treba izvoditi pravilno, jer ukoliko se to ne radi na adekvatan način, povrede su vrlo česte. Zglobovi su delovi tela na koje se treba obratiti posebna pažnja jer su stalno u pokretu. Povrede zgloba najčešće nastaju direktnim udarcem ili prekomernim pokretima koji su izvan fiziološkog  pokreta zgloba. Upale tetiva i pripoja su takođe uslovljen nepravilnom tehnikom u izvođenju pokreta. Zato se uvek savetuju veoma male težine sa kojima ćemo savladati određeni pokret i pravilno izvođenje.

3) Prečesto treniranje – troši energiju i odlaže napredak. Kada imamo upalu mišića zbog nagomilane mlečne kiseline koja može trajati i do 7 dana i nastavimo sa istim tempom kao prethodnog dana radeći istom mišićnom grupom izlažemo sebe opasnosti od povrede, jer dolazimo u situaciju pretreniranosti, naše telo ne napreduje a mišići su iscrpljeni od teških treninga. Rešenje je da skraćujemo naše treninge i ukoliko su upale velike smanjujemo opterećenje i intenzitet kojim vežbamo.

4) Nedostatak koncentracije – ukoliko ste nečim opterećeni, imate velike probleme i preokupirani ste vrlo je verovatno da nećete biti skoncentrisani na vaš trening i da može doći do povrede. Bez obzira na koji se trening radi uvek morate biti u fokusu i potpuno usredsređeni, trenirajte pametno i to vreme rezervišite samo za sebe.

Izvor: Samo Sok

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar