Kuhinja Irana: Pirinač i nar, kao i mnogi drugi začini

Kuhinja Irana: Pirinač i nar, kao i mnogi drugi začini


Kada pogledate mesto Irana na mapi, brzo se  shvata zašto je količina namirnica toliko široka. Nekada centar Persijskog carstva, Iran se graniči sa zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i sa Avganistanom, Pakistanom, arapskim državama i Turskom. Iako je deo Srednjeg istoka, ima bliske veze sa Evropom, Dalekim istokom i Afrikom, zbog središnjeg mesta na trgovačkom Putu svile.

Iransko spremanje hrane ima sličnosti sa kuhinjom Srednjeg istoka, gde je pšenica osnova, a jagnjetina, živina i jogurt su popularni. Priprema iranskih jela je spora i dugo traje. Jela sa pirinčem su među istinskim specijalitetima ovog regiona.

Kombinacija slanih ukusa svežih biljaka i začina poput šafrana, spaja ga sa slatkim ukusom nara, šimiširike i cimeta i sve to obuhvata izobiljem lešnika, suvog voća i pasulja. Krajnji rezultat je ne predstavljanje prepoznatljive arome, već slojevi koji teraju receptore ukusa da sa nestrpljenjem iščekuju, šta sledeće dolazi.

Fesenjan


Ovaj suštinski deo svakog iranskog venčanja pravi se tako što se polako krčkaju mleveni orasi, smesa od nara i luk da bi se napravio gusti sos koji se, začinjen šafranom i cimetom, služi uz piletinu ili pačetinu.

Bademjan


Pomalo kiseo, sa oštrim ukusom paradajza, limunovog soka i ponekad soka nezrelog grožđa, sa aromom patlidžana, koji se prvo posebno prži do zlatno-smeđe boje, a potom kuva sa lukom, jagnjetinom i paradajzom sa začinima.

Baghali Polo


Ovaj pirinač može biti napravljen sa biljkama, povrćem, orahom, suvim voćem, mesom i čak rezancima, a služi kao glavni deo obroka. Naročito je dobar na proleće, kada su mlada i meka zrna boba i mirođija u sezoni, a može se služiti sa jagnjetinom na kosti.

Gormeh Sabzi


Paprikaš od jagnjetine, pasulja, suvih limeta, peršuna, korijandera i mladog luka zadovoljava dve iranske opsesije koje se tiču ukusa: kiseo je i pun bilja. Takođe sadrži i lišće piskavice, ukus koji je nepoznat većini zapadnjaka.

Ukrašeni pirinač
Prošarano šarenim osušenim voćem i orasima, poput malih dragulja, ovo je slatko-slano jelo koje prikazuje neke od izvornih sastojaka Irana, uključujući pistaće, bademe, kandiranu pomorandžinu koru, šimširiku, šargarepu i šafran.

Nokhodchi


Ovi kolačići u obliku deteline sa četiri lista, koji se prave od fino prosejanog brašna od leblebija, ružine vodice, šećera u prahu i slatkih začina poput kardamoma – prelivenih sitno seckanim pistaćima, jedinstveni su za Iran i neverovatni su.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar